Članak

Puhalo: Sljedeća povorka ponosa u Banja Luci

U šetnji od Vječne vatre do Državnog parlamenta u Sarajevu učestvovalo je nekoliko hiljada osoba iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona

SARAJEVO, (Patria) – Pjesmom i aplauzima završena je prva Bh. povorka ponosa. U šetnji od Vječne vatre do Državnog parlamenta u Sarajevu učestvovalo je nekoliko hiljada osoba iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

U povorci nisu bili samo članovi LGBTQ zajednice, njima su se pridružili i građani sa djecom, dok su neki od građana podršku slali iz obližnjih ugostiteljskih objekata i sa balkona stanova. 

Učesnici povorke su uzvikivali antifašističke parole i pjevali antifašističku himnu 'Ay Carmela'. 

„Dogodine u Banja Luci“, napisao je na Twitteru banjalučki bloger Sržan Puhalo, prenosi Novinska agencija Patria.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson je također učestvovao u prvoj Povorci ponosa u Sarajevu, kao i ambasador Velike Britnije Matt Field. 

"Danas sam ovdje da podržim Sarajevo, BiH i njenu LGBTI zajednicu koja zaslužuje osnovna ljudska prava", izjavio je Nelson za N1 TV.

Manje grupe nevladinih organizacija organizirale su u subotu kontra skupove, na kojima su istakli važnost očuvanja tradicionalne porodice, dok je sličan, mirni protest stotinjak građana održan i u nedjelju u parku na Ciglanama.

Cijeli skup prošao bez ijednog incidenta.

Prva bosanskohercegovačka povorka izazvala je veliku pažnju medija u regionu i svijetu. 
 

#BiH