Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.09.2019 16:00:00

Preminuo Robert Mugabe

Dugu vladavinu nekadašnjeg borca za nezavisnost Afrike obilježile korupcija i tiranija (foto The South African)

(Patria) – Robert Mugabe, nekadašnji heroj borbe za afričku nezavisnost čija se duga vladavina pretvorila u tiraniju i korupciju, preminuo je u 95. godini života, prenose agencije.

U saopćenju za javnost povodom njegove smrti, sadašnji predsjednik Emmerson Mnangagwa Mugabea je nazvao 'simbolom oslobođenja' i 'panafrikancem koji je posvetio život emancipaciji i osnaživanju njegovog naroda'.

Mugabe je vladao Zimbabweom gotovo četiri decenije prije no što je svrgnut kada je vojska preuzela vlast krajem 2017. godine.

Iako neprikosnoveno značajna figura u historiji Afrike, posljednje godine na vlasti su karakterizirali nasilje, zastrašivanje i unutarnja borba za moć u koju je bila uključena njegova 40 godina mlađa supruga Grace protiv Mugabeove desne ruke u to vrijeme – Mnangagwaea.

Unutarnji sukobi su riješeni tek nakon što je Mnangagwa preuzeo vlast kada je Mugabe bio prisiljen da podnese ostavku posljedično vojnom puču, na opću radost stanovništva.

Vladajuća Stranka afričkog nacionalnog kogresa u susjednoj Južnoj Africi opisala je Mugabea kao 'prijatelja, državnika i revolucionarnog suborca'. U saopćenju se također navodi da uprkos povremenim 'žestokim neslaganjima' sa Mugabeom, on će ostati u sjećanju kao 'veliki zagovornik afričkog jedinstva i samostalnosti čija je borba bila inspiracijom mnogima', piše Guardian.

 

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android