Članak

MS&WOOD predstavio svoju novu kolekciju namještaja na prestižnom Paris Design Week-u

Kolekcija Kotona, izrađena je od punog drveta. Jednostavna i raznovrsna, pored kućnih, namijenjena je hotelskom, i drugim vrstama javnih prostora.

PARIZ, (Patria) - Proizvođač visokokvalitetnog namještaja MS&WOOD će ove godine kao jedini iz Bosne i Hercegovine izlagati na prestižnom Paris Design Week-u. Sajam se održava od 6. do 10. septembra, a MS&WOOD će zahtjevnoj pariškoj publici, pored ranijih višestruko nagrađivanih Primum i Elle kolekcija, predstaviti i svoju najnoviju kolekciju Kotona. Kolekciju Kotona za fojničku fabriku namještaja dizajnirao je renomirani finski dizajner Mikko Laakkonen.

“Ovaj put, budući da smo jedini izlagači iz naše zemlje, s ponosom predstavljamo bosanskohercegovačku industriju namještaja u najboljem svjetlu. Svjetskoj dizajnerskoj javnosti želimo pokazati vrhunski namještaj iz Bosne i Hercegovine. Naša industrija niže iz godine u godinu velike uspjehe, i upravo je to recept kako možemo jačati proizvodnju. Samo razvojem proizvodnje sa što više dodane vrijednosti, uz neophodno povećanje konkurentnosti i rasterećenje privrede, možemo povećati standard radnika i zaustaviti odlazak stručne i sposobne radne snage iz države”, izjavio je Muhamed Pilav vlasnik kompanije MS&WOOD.

U MS&WOOD-u ističu da je Pariz oduvijek bio vodeći centar umjetnosti i dizajna, i kao takav je idealan za predstavljanje nečeg kreativnog, novog i avangardnog i to na sajmu Maison&Objet, koji je dio Paris Design Week-a.”

“Mikku smo upoznali 2018. godine i bila je to ljubav na prvi pogled. Mikko je počeo razvijati nove ideje i koncept za našu novu kolekciju, koja se nastavlja kao logičan slijed dosadašnjem radu. Ime kolekcije Kotona u prijevodu sa finskog jezika znači “biti u kući”. Kompletna kolekcija će biti široka i raznovrsna te će odgovarati i privatnim i javnim prostorima”, kazao je Sedin Ćeman brend menadžer i CEO, MS&WOOD.

Kolekcija Kotona, izrađena je od punog drveta. Jednostavna i raznovrsna, pored kućnih, namijenjena je hotelskom, i drugim vrstama javnih prostora. Skupturalni detalji daju kolekciji poseban ton. Kotona je primjer interkulturalne saradnje koja ujedno donosi najbolje od modernog dizajna i umijeća fojničkih majstora drveta.

“Vjerujem da dobar dizajn počinje od funkcije i da ima svoj individualan karakter. Uvijek težim dizajnirati proizvode koji će trajati te biti funkcionali, lijepi i intuitivni”, riječi su finskog produkt dizajnera Mikko Laakkonen-a, Studio Laakkonen, Helsinki.

Za svoju osobeni pristup inovativnom dizajnu MS&WOOD je do sada osvajao brojne nagrade. Tako je Elle stolica s rukonaslonom nagrađena sa Special Mention Award, jednom od nagrada Iconic Award: Innovative Interior 2019. MS&WOOD je također nagrađen nagradom German Design Award 2018. godine. Winner Award u kategoriji Excellent Product Design dodijeljena je za komodu iz kolekcije Primum, koju je dizajnirao Ado Avdagić. Special Mention Award, u istoj kategoriji, bio je dodijeljen stolici Elle iz istoimene kolekcije, koju je dizajnirala Nataša Perković.

MS&WOOD je također četverostruki dobitnik nagrade Iconic Interior Innovation Award za Elle stolicu, Elle stol (2017) te Primum stolicu i Primum stol (2016), dodijeljenu od Njemačkog vijeća za dizajn.

Svi zainteresirani mogu posjetiti MS&WOOD na Maison&Objet Pariz, u Hali 6, Štand H:112-I:111

Mikko Laakkonen rođen je u gradu Espoo 1974. godine. Nakon završetka škole za izradu muzičkih instrumenata, studirao je dizajn namještaja na Kymenlaakso Univerzitetu u Helsinkiju. Nakon rada u sferi dizajna i arhitekture u nekoliko kompanija, Mikko osniva Studio Laakkonen 2004. godine. Studio se bavi produkt dizajnom, sa fokusom na predmete svakodnevne upotrebe. Njegov rad izlagan je na brojnim izložbama širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Japana. Nagrađivan je više puta na međunarodnoj i nacionalnoj sceni, uključujući German Design Award (2017), Turkey Design Award (2016), Reddot design award honourable mention (2016), Chicago Athenaeum's Good Design Award (2016, 2015 & 2010), Muuuz International Awards 2014, Finnish Designer Awards ’14: Furniture Designer Of The Year, Reddot: best of the best design award (2013) Reddot design award (2012), and the Young Designer of the Year prize (2009).

MS&WOOD je dobitnik nagrade Njemačke vanjskotrgovinske komore - AHK za stručno obrazovanje sa osvojenim 1. mjestom u natječaju iz oblasti dualne edukacije za školsku 2018/2019, a koje je provedeno pod pokroviteljstvom Njemačkog saveznog ministarstva za privredu i energiju. Trenutno zapošljava oko 400 radnika, i izvozi namještaj u više od 40 zemalja svijeta na četiri kontinenta.

#Biznis