Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 05.09.2019 17:11:00

Akcija 'Bankar': SIPA uhapsila tri uposlenika Sberbanke

Foto Sberbank

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Bankar“. Akcija je realizuje po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnog djela", u vezi sa krivičnim djelom "Zloupotreba položaja i ovlaštenja".

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

"U vezi gore navedenog, SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri lica, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM", saopćeno je iz SIPA-e.

Uhapšeni su bivši voditelj odjela poslovnice Sberbanke u Sarajevu, te još dva bivša uposlenika.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android