Članak

Netanyahu u Londonu: Pritisak na Britaniju da zaustavi pregovore s Iranom

(Patria) – Premijer Izraela Benjamin Netanyahu boravi u posjeti Londonu gdje se susreo sa premijerom Borisom Johnsonom.

(Patria) – Premijer Izraela Benjamin Netanyahu boravi u posjeti Londonu gdje se susreo sa premijerom Borisom Johnsonom.

Cilj njegove posjete je da uvjeri vladu Velike Britanije da zaustavi pregovore s Iranom o nuklearnom sporazumu koje predvodi Francuska.

Johnson će se također susresti s američkim potpredsjednikom Majkom Pensom (Mike Pence) u vrijeme sastanka Netanyahua i američkog sekretara odbrane Marka Espera.

Podsjećamo, tri evropske zemlje – Velika Britanija, Francuska i Njemačka – uključenje su u pregovore s Iranom s ciljem očuvanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Netanyahu je izjavio da je alarmiran planom Irana koji je najavio iranski predsjednik Hassan Rouhani, na izgradnji nuklearne centrifuge što bi predstavljalo već treći korak u kršenju nuklearnog sporazuma. 'Još jedno kršenje sporazuma od strane Irana, ovog puta u vezi sa nuklearnim rastom... pored agresivnog djelovanja Irana usmjerenog protiv međunarodnog transporta i protiv zemalja u regionu, kao i ubistvenim napadima protiv države Izrael', naveo je Netanyahu razloge za reakciju i susret s Johnsonom. Naglasio je da ovo nije vrijeme za pregovore s Iranom nego za 'povećanje pritiska'.

Britanski mediji poput Guardiana sumnjaju da je pravi razlog iznenadne Netanyahuove posjete Londonu njegov plan da popravi svoj međunarodni status u susret izborima planiranim za dvije sedmice.

 

#Svijet