Članak

Uzburkani Hong Kong: Carrie Lam najavila 'oštre mjere protiv nasilja i haosa'

(Patria) – Liderica Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je osnovna svrha povlačenja prijedloga zakona o ekstradiciji zaustavljanje nasilja i haosa.

(Patria) – Liderica Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je osnovna svrha povlačenja prijedloga zakona o ekstradiciji zaustavljanje nasilja i haosa u koje su prerasli protesti u ovoj autonomnoj pokrajini.

'Kako bi izašli iz zastoja, sada je najvažnija stvar zaustaviti nasilje i oštro sprovesti zakon', objasnila je Lam i dodala da će bilo kakav nastavak nasilja negativno utjecati na živote ljudi i grada.

Ona je dan ranije putem televizije najavila da će zvanično povući kotroverzni prijedlog zakona o ekstradiciji koji je i pokrenuo proteste u Hong Kongu koji su ušli u čevrti mjesec.

Međutim, stanovnici Hong Konga i dalje insistiraju na istrazi policijskog djelovanja tokom protesta, za koje tvrde da je prešlo dozvoljene granice jer je policija upotrebljavala vodene topove, suzavac, gumene metke, te je grubo fizički savladavala demonstrante, koji su zauzvrat koristili molotovljeve koktele, te uništavali i palili javna dobra.

Policija je uhapsila oko 1.200 osoba u vezi sa protestima.

Najava Carrie Lam o 'oštrim mjerama protiv nasilja' sugerira da ona ne namjerava pokretati istragu protiv policije, nego da će policija nastaviti gušiti proteste kao što je to radila u protekla četiri mjeseca.

Ona također odbija da podnese ostavku čime bi udovoljila još jednom od zahtjeva ogorčene mase.

Lam je izbjegla da odgovori na pitanje novinara na konferenciji za medije o tome da li bi vlada u slučaju nastavka protesta aktivirala zakon o vanrednim situacijama poznat kao 'Regulative za vanredne situacije' koji omogućuje vladi da primijeni drakonske mjere koje između ostalog uključuju i potpunu cenzuru medija i zabranu komunikacija.

 

#Svijet