Članak

Inicijativa 20+5+6: Nižim stopama doprinosa do većih plaća u realnom sektoru u FBiH

Zbog toga, kao poslodavci tražimo da se polovina sredstava ostvarenih rastom javnih prihoda vrati privredi.

MOSTAR, (Patria) - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine će raditi na značajnom povećanju minimalne plaće, proporcionalno smanjenju opterećenja, zaključeno je na konferenciji „Inicijativa 20+5+6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja“ koja je u organizaciji UPFBiH i Večernjeg lista BiH, a pod pokroviteljstvom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini održana danas u Mostaru.

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 poslodavaca iz cijele BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici akademske zajednice, sindikata i međunarodnih organizacija.
Učesnici konferencije su se saglasili da se što prije nastavi intenzivna komunikacija sa Ministarstvom finansija FBiH i uredom premijera Federacije Bosne i Hercegovine u cilju osiguranja prohodnost zakonskih prijedloga koje je predložilo UPFBiH.

Također su se složiti da Vlada FBiH i UPFBiH zajednički rade na hitnom rasterećenju privrede. Premijer FBiH i ministrica finansija i zamjenica premijera Federacije BiH će zajednički raditi i djelovati kako bi se omogućile efikasne konsultacije sa drugim ministarstvima u Vladi FBiH o zakonskim prijedlozima koje je dostavilo UPFBiH.

Vlada FBiH i UPFBiH prioritetno će raditi u nardnih 60 dana na uspostavljanju Koordinacionog tijela za parafiskalne namete na nivou FBiH koje ima za cilj analizu postojećih, kao i preispitivanje svrhe donošenja novih parafiskalnih nameta, zaključeno je na konferenciji.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović u uvodu za prvi panel koji je imao naziv „Zašto je rasterećenje privrede prioritet za rast i razvoj bh. društva?“ obrazložio je „Inicijativau 20+5+6“. Ova Inicijativa predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, koje je uradilo i Vladi i Parlamentu FBiH dostavilo UPFBiH sa ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

„Relevantni pokazatelji govore o stalnom rastu javnih prihoda u posljednje četiri godine, koji godišnje u prosjeku iznose oko sedam posto. No, od tog rasta javnih prihoda privreda konkretno do sada nije imala nikakve koristi. Zbog toga, kao poslodavci tražimo da se polovina sredstava ostvarenih rastom javnih prihoda vrati privredi, na način da se smanje stope doprinosa“, naglasio je Smailbegović.

Pored Smailbegovića, učesnici prvog panela, Miljenko Crnjac, direktor i vlasnik kompanije M.C.I. iz Širokog Brijega, Petar Ćorluka, direktor i vlasnik kompanije Violeta Grude, Branimr Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj, Snježana Koepruner, direktorica kompanije GS-TMT Travnik i Adem Hanić, direktor TMD Group Gradačac, istaknuli su da privrednici očekuju da se zajedno više radi na uspostavljanju pravne države, koja će omogućiti efikasniju borbu protiv korupcije, sive ekonomije i istovremeno omogućiti rast i razvoj.

U uvodnom izlaganju za drugi panel pod nazivom „Sinergija kreatora ekonomskih politika – predstavnika vasti i poslovne i međunarodne zajednice – u kreiranju poslovnog ambijenta“, federalni premijer Fadil Novalić naglasio je da će fokus aktivnosti izvršne vlasti u narednom periodu biti na razvoju i zadržavanju mladih i kvalificiranih kadrova u zemlji, a jedna od metoda mogao bi biti rasterećenje privrede.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević istaknula je pozitivne trendove rasta kada su u pitanju finansijski pokazatelji FBiH za protekle tri godine te izrazila spremnost da se o vrlo bitnim zakonima iz resora Ministarstva finansija FBiH razgovara i dogovaraju kompromisna rješenja za zakone ključne poreske zakone, kao što su Zakon o doprinosima FBiH i Zakon o porezu na dohodak FBiH.

Pored premijera Novalića i ministrice Milićević, učesnici ovog panela bili su i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i Richard Masa, šef koroporacije Delegacije Evropske unije u BiH. 

#Biznis