Članak

Dorian uništava Bahame, UN i SAD poslali apel za pomoć međunarodnoj zajednici

(Patria) – SAD su poslale hitan apel za pomoć Bahamima čije stanovništvo se već nekoliko dana součava sa uraganom Dorian.

(Patria) – SAD i UN su poslali hitan apel za pomoć Bahamima čije stanovništvo se već nekoliko dana suočava sa uraganom najviše 5. kategorije.

Hiljade stanovnika Velikih Bahama i Abaco otoka su bez krova nad glavom i sa vrlo malo hrane, vode za piće i lijekova. Njihova situacija će se za kratko vrijeme znatno pogoršati ako ne priskoči u pomoć međunarodna zajednica, tvrde UN, američki državni odjel i američka ambasada u Nassau.  

Premijer Bahama Hubert Minnis kaže da se stanovništvo nalazi usred 'historijske tragedije' i 'najveće nacionalne krize' u historiji Bahama. Iako se zemlje često suočava sa olujnim vremenom, uragan koji je dostigao najvišu 5. kategoriju je nešto posve drugačije i prijeti da uništi život na otocima.

Broj osoba koje su izgubile život popeo se na 7, a vjerovatno će nastaviti rasti, kao i broj povrijeđenih gdje je na Abaco otocima već prijavljena 21 osoba koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Međunarodni aerodrom u Freeportu je poplavljen, kao i glavna bolnica u tom gradu gdje je već uništeno 13.000 domova.

Voda na ulicama doseže do struka pa i više, a stanovnici se penju na krovove svojih kuća kako bi izbjegli utapanje.

Jedna radio stanica je primila više od 2.000 poruka unesrećenih stanovnika, uključujući poruku o petomjesečnoj bebi zaglavljenoj na krovu kuće, te ženi sa 6 unučadi koja je bila prinuđena napraviti rupu na krovu kako bi pobjegli pred rastućom vodom. Poplavljena su i dva kolektivna skrovišta od oluje.

 

 

#Svijet