Članak

Iran će poštovati nuklearni sporazum ako SAD odobre kreditni aranžman s Francuskom

(Patria) – Iran će ponovo poštovati uvjete nuklearnog sporazuma ukoliko SAD ne blokiraju ponudu kreditnog aranžmana od strane Francuske u vrijednosti od 14 milijardi eura.

(Patria) – Viši iranski zvaničnik izjavio je u srijedu da će Iran (ponovo) poštovati uvjete nuklearnog sporazuma ukoliko SAD ne blokiraju ponudu kreditnog aranžmana od strane Francuske u vrijednosti od 14 milijardi eura.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, Abbas Araghchi izjavio je za medije da 'samo ako je Iranu dozvoljeno da proda svoju naftu i koristi prihode od izvoza nafte bez bilo kakvih ograničenja, Teheran će se vratiti nuklearnom dogovoru', prenijela je IRNA, piše portal Euronews.

On je pritom dodao da Iran nema namjeru 'ponovo pregovarati o uvjetima nuklearnog dogovora'.

Francuska je u utorak ponudila Iranu kredite vrijednosti oko 14 milijardi eura do kraja godine, uvjetovane apsolutnim poštivanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine od strane Irana.

Zvanični Washington se još uvijek nije očitovao u pogledu prijedloga čiji je cilj dvojak – povratak Irana u nuklearni sporazum i regionalna sigurnost u Zaljevu.

Saopćenje za javnost je uslijedilo nakon posjete iranske delegacije Parizu u ponedjeljak. U delegaciji su bili naftni i finansijski stručnjaci koji su dogovorali pojedinosti kreditnih aranžmana.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire planira put u Washington kako bi razgovarao o mehanizmu koji je predložila Francuska, vjerovatno nakon što SAD odgovore na prijedlog.

Iako SAD ne planiraju relaksirati sankcije protiv Irana, američki predsjednik Donald Trump ne nedavnom samitu G7 činio se otvorenim za ideju kreditnih aranžmana, piše Euronews.

Iran tvrdi da će se pridržavati nuklearnog sporazuma ukoliko evropske zemlje potpisnice osiguraju ekonomske benefite. SAD su u više navrata upozorile evropske potpisnice da to ne čine jer bi time kršile američke sankcije.

 

#Svijet