Članak

Predmet Volan: Ukradena vozila iz Sarajeva završavala u Hercegovini, Zvorniku, Bijeljini

„Provjeravali smo vremenski period, mjesto, datum, vozilo, karakteristike vozila, da li su istiniti navodi svjedoka da li su vraćena vozila“, kazao je Bejatović. 

SARAJEVO, (Patria) – Na Sudu BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu Danilo Cicović i drugi poznatiji kao predmet Volan u kojem je 25 optuženih za više krivičnih djela organizirani kriminal, krijumčarenje, iznuda, krađe skupocjenih automobila u Sarajevu višemilionske vrijednosti.

Danas je svjedočio Siniša Bejatović, istražitelj MUP KS Odjeljenja za imovinske delikte koji je krajem 2015. godine angažovan da postupa u ovom predmetu. Bejatović je na pitanje tužioca Džermina Pašića kazao da je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv nekoliko lica u ovom predmetu sačinjen na osnovu izjave svjedoka koji je govorio o krađama automobila, gdje su sakrivana, i gdje su se odvozila, rastavljala. 

„Provjeravali smo vremenski period, mjesto, datum, vozilo, karakteristike vozila, da li su istiniti navodi svjedoka da li su vraćena vozila“, kazao je Bejatović. 

Iako su u više navrata advokati optuženih ulagali prigovore jer se svjedočenje odnosi na prenošenje riječi drugog dvjedoka, predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović odbila je prigovore advokata. 

Svjedok je odgovarajući na pitanje tužioca Pašića kazao da su vršili saslušanje svjedoka koji su dali novac za vraćanje ukradenih automobila, provjeravali garaže u kojima su se krila ukradena auta i da se to odnosi na period 2013., 2014. i početak 2015. godine. Bejatović je kazao da je najveći broj krađa izvršen u Sarajevu i to na području općine Ilidža, Novi Grad i Vogošća.  

„Jedan dio vozila prevožen je na druge lokacije radi rastavljanja na dijelove, a jedan dio je vraćan za novac, dok su neka vozila završavala na području Hercegovine, Zvornika, Bijeljine“, rekao je istražitelj MUP KS. 

Tužilac Pašić tražio je od svjedoka da ispriča šta se događalo u noći 2. na 3. maj 2015. godine kada je policija dobila dojavu da se ukradeno vozilo BMW nalazi na području Vogošće koje je dan prije otuđeno na području Ilidže.

„Ja sam zajedno sa kolegama otišao na jedan ograđeni parking gdje se nalazilo vozilo BMW sa otvorenim prozorima na vratima vozača i suvozača. U autu su se nalazila dva maskirana lica sa fantomkama. Vozilo se kretalo u rikverc sa svjetlima uperenim u naše službeno vozilo. Izdali smo im naredbu da izađu iz vozila. Vozač je krenuo vozilom prema nama dok je suvozač izvadio vatreno oružje. Ja sam ispalio više hitaca u pravcu tog vozila jer nam je bio ugrožen život. To vozilo gura naše vozilo udara i mene i kolegu i bježi s te lokacije“, ispričao je Bejatović. 

On je potvrdio da je za vozilom organizirana potjera, a da ga je snimio radar u ulici Kurta Schorka u pravcu Lukavice krećući se brzinom oko 170 km na sat. Istražitelj MUP KS dalje je naveo da je 20 minuta nakon događaja došla informacija da je jedno lice sa prostrijelnim ranama primljeno u bolnicu Kasindo i da se radi o Miroslavu Pajiću. 

Bejatović je sačinio službenu zabilješku, a po naredbi tužioca izvršeno je prepoznavanje. 

„Postupljeno je po naredbi ali ja nisam mogao prepoznati ta lica jer su imali tu noć fantomke. Poslije sam obaviješten da je obustavljena istraga“, kazao je Bejatović koji je u bliskom susretu sa kradljivcima automobila zadobio lakše tjelesne povrede. 

Na pitanje tužioca Pašića da li mu je poznato šta se dešavalo te noći s Pajićem, Bejatović je kazao da su mu kolege prenijele da je od njega oduzeta odjeća. 

Advokatica Miroslava Pajića Nina Kisić u unakrsnom ispitivanju pitala je svjedoka da li je u prednji dio automobila ispalio šest hitaca što je on potvrdio. Na pitanje da li je pucao prema automobilu ili licima koja su se u njemu nalazila, svjedok je kazao: „Pucao sam u vozilo jer je suvozač imao oružje za koje ne znam da li ga je upotrijebio“. Svjedok je također kazao da mu nije poznato da li je vršeno bilo kakvo vještačenje. 

Branilac Enisa Mandala Vlado Adamović uložio je prigovor na spominjanje imena svog branjenika jer on nije optužen za krađu BMW-a. 

S obzirom da neki od branilaca nisu bili prisutni danas već su ih mijenjale kolege, predloženo je da se ovaj svjedok pojavi i na sljedećem glavnom pretresu ukoliko budu odbrane imale pitanja, kao i saslušanje nekog od ranije najavljenih svjedoka.

Optužnica u predmetu Volan potvrđena je u junu 2018. i to protiv: Cicović Danila, Krsmanović Vladimira, Trifković Srećka, Mandić Srećka, Dakić Slavena, Petrović Tomislava, Milinković Njegoslava, Mandal Enisa, Pajić Miroslava, Pajić Srete, Ninković Davora, Markić Jozu, Purković Punišu, Vasković Dalibora, Škobo Miroslava, Brkić Mirsada, Mirjanić Zorana, Stašević Bojana, Mirković Milorada, Čobović Zorana, Radić Nikolu, Gordić Branislava, Čepo Miroslava, Nižić Gorana i Vukoja Ferde. 
 

#CrnaHronika