Objavljeno u kategoriji BiH na 21.08.2019 12:17:00

Nakon upozorenja revizora SIPA traži lokaciju za izgradnju baze Jedinice za specijalnu podršku

Sjedište SIPA-e od 2012. u Istočnom Sarajevu (Foto Arhiv)

SARAJEVO, (Patria) – Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u procesu je regulisanja lokacijskih uslova za izgradnju baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku, koji su neophodni za izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta za izvođenje radova na izgradnji pomenute baze, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria portparol SIPA-e Luka Miladinović. Baza za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku bit će izgrađena na području općine Istočno Novo Sarajevo.

U revizorskom izvještaju SIPA-e navodi se da je došlo do zastoja u realiziranju tog kapitalnog ulaganja odobrenog još 2012. godine. Od 2017. godine prenose se sredstva u narednu godinu te je za tu namjenu na čekanju 6,6 miliona KM. SIPA je već uplatila avans od 30% u iznosu od 143.142 KM za šta je osigurana bankovna garancija, ali zbog zastoja u projektu Agencija je zatražila od ponuđača produženje roka važenja iste garancije za navedeni avans do 30.09.2019. godine.

Iz SIPA-e pojašnjavaju da se bankarska garancija u iznosu od 143.141,84 KM odnosi na izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta za izgradnju baze. Iz Agencije nisu odgovorili na pitanje kada se očekuje početak gradnje baze za Jedinicu za specijalnu podršku kao ni da li postoji mogućnost da se gradi na nekom drugom mjestu ukoliko ne bude dogovora sa lokalnim vlastima općine Istočno Novo Sarajevo.  

Prije nekoliko godina bila je aktuelna ideja da se baza Jedinice za specijalnu podršku gradi na drugoj lokaciji odnosno u Sarajevu jer je sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu. Inače, nakon što je Agencija osnovana u maju 2004. godine sjedište je bilo u Sarajevu. Izmjenama Zakona o SIPA-i u maju 2012. godine sjedište SIPA-e je u Istočnom Sarajevu.  

Zanimljivo je da se na zvaničnoj stranici SIPA-e navode četiri Regionalna ureda i to Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla iako ne postoji objekat u Sarajevu (FBiH) koji se koristi za potrebe RU Sarajevo. Svi uposlenici svoje poslove obavljaju u sjedištu SIPA-e u Lukavici (Republika Srpska). 

RU Sarajevo smješten u zgradi SIPA-e u Lukavici 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android