Članak

Merkel: EU će razmisliti o granici Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita

"Onog trenutka kada budemo imali praktično rješenje za očuvanje sporazuma na Veliki petak i istovremeno odredili granice unutarnjeg tržišta EU-a, neće nam više biti potreban backstop", kaže Merkel.

SARAJEVO, (Patria) - Evropska unija će razmisliti o rjeđenjima graničnih pitanja Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita.

Poručila je to danas njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da neće biti novih pregovora o sporazumu o razdruživanju. 

"Onog trenutka kada budemo imali praktično rješenje za očuvanje sporazuma na Veliki petak i istovremeno odredili granice unutarnjeg tržišta EU-a, neće nam više biti potreban backstop", rekla je Merkel novinarima tokom posjete Islandu.

"Naravno da ćemo razmišljati o praktičnim rješenjima. Uvijek kažem, ako neko ima volju za pronalaskom rješenja, taj će to učiniti u kratkom periodu. EU je spremna pronaći rješenje", dodala je Merkel. 

Poručila je da za rješenje neće biti potrebni novi pregovori o sporazumu o razdruživanju već da se tu radi o političkoj deklaraciji o budućim odnosima. 

Merkel bi se u srijedu trebala sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u Berlinu. 

#Svijet