Članak

Vlada KS 2020. godine izdvaja 2 miliona KM za filmsku i TV produkciju

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić naglašava da je riječ o ozbiljnoj industriji koja privređuje.

SARAJEVO, (Patria) - Vlada Kantona Sarajevo planira u budžetu za 2020. godinu izdvojiti 2.000.000 KM za grant pod nazivom “Poticaj za filmsku i TV produkciju”. Ovo je na današnjoj konferenciji za medije najavio premijer KS Edino Forto. 

"Ova Vlada je svjesna činjenice da najveći povrat ulaganja daje kreativna industrija, digitalne tehnologije i IT oblast. Ne samo da daje povrat već i zadržava u zemlji mlade ljude, naš najveći potencijal. Stoga je Vlada odlučila da će od 2020. ostvariti program poticaja za snimanje filmova i tv serija. Ovo je praksa koju već odavno imaju Zagreb, Beograd, ili zahvaljujući čemu je New York postao grad filma", rekao je premijer Forto i najavio da će se uskoro slični poticaji pokrenuti i za IT i outsourcing industriju.

Kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane kreativnih industrija najbrže su rastući sektor globalne ekonomije. Radi se o oblasti u kojoj potencijalno leže mnoga radna mjesta.

"Pokazalo se da smo uvjerljivo najbolji u regiji kada je u pitanju filmska industrija, a ubjedljivo najmanje u to ulažemo i ne znamo to kapitalizirati. Neki zanati već izumiru, teško je danas naći tonske majstore, majstore svjetla, tako da ovo donosi i nova zapošljavanja", kazao je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Ovom prilikom, podsjetio je prisutne na činjenicu kako to izgleda Dubrovnik kroz Game of Trones dimenziju. Upravo bi to trebao biti primjer koji će slijediti i ostali u BiH.

"Ovo bi trebao biti početak jedne industrijske revolucije, kada je u pitanju filmska industrija, što bi bio poticaj za mlade ljude da ostanu u BiH", kazao je predsjedavajući Konaković.

Po njegovim riječima, uskoro će se okončati radovi i dobit ćemo novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti, što će omogućiti budućim generacijama da se školuju.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić naglašava da je riječ o ozbiljnoj industriji koja privređuje.

"Došao je i ovaj dan. Hvala Vladi KS, hvala kolegama ministrima koji su podržali ovu inicijativu. Treba potencirati da je film industrija. Dugo su kinematografiju gledali kao potrošačku, a ovo je segment društva kojim se privređuje. Snimanje svakog filma imat će pozitivne efekte. Ovo je poziv realnom sektoru da traži svoje interese u tome", rekao je ministar Kurić.

Uloga filmske i TV industrije u održivom razvoju Grada i Kantona je od strateškog značaja, jer su upravo ove industrije motor razvoja šireg spektra kreativnih industrija u kojima trenutno radi pet posto ukupno zaposlenih Kantona Sarajevo. U Evropi, kreativne industrije zapošljavaju više mladih obrazovanih ljudi nego bilo koji drugi sektor, a stopa rasta kreativnog sektora veća je od prosjeka ukupne ekonomije.

“SFF je stvarao uslove za razvoj bosanskohercegovačke kinematografije, koja je imala svoje uspone i padove, kao i izvjesne izvore finansiranja, ali koji nisu nažalost dovoljni za današnje brojne talente koji bi snimali filmove. Zemlje iz okruženja su napravili uslove za nesmetan rad filmske i kreativne industrije. Ovaj dan bih usporedio sa onim kad smo dobili Oskara ili kada je fromirana Fondacija za kinematografiju, jer ćemo zahvaljujući Vladi KS stvoriti uvjete za snimanje filmova, što je najbolja promocija Sarajeva”, potcrtao je direktor SFF Mirsad Purivatra.

#BiH