Članak

Uzrok problema je unilateralno nastojanje Dodika da se obustavi NATO put BiH

ANP je poštivanje Zakona o odbrani i odluke Predsjedništva BiH.

(Patria) - Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon današnjih dešavanja na sjednici Predsjedništva BiH gdje je Godišnji nacionalni plan (ANP) skinut s dnevnog reda, kao i odgođeno izjašnjenje o mandataru za Vijeće ministara kazao da se sve snage moraju usmjeriti ka poštivanju zakona BiH.

„Uzrok ovih problema je unilateralno nastojanje političkih predstavnika iz RS-a na čelu s Miloradom Dodikom je da se obustavi NATO put BiH. Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja. Svi smo dužni poštovati zakone ove zemlje. Ukoliko neko misli da stvari treba da idu drugačije onda to treba da testira kroz institucije BiH.

Ako se to usvoji, onda se to mora također poštovati. Ali van institucija to je ilegalno. ANP je poštivanje Zakona o odbrani i odluke Predsjedništva BiH.

Treba nastaviti dogovore, nadam se da to neće trajati do 2022. BiH ne smije odstupiti od tog principa i nadam se pomoći naših prijatelja“, kazao je Džaferović.

On je precizirao da Ustav BiH i zakoni traže da ih poštuju svi građani i svi narodi ove zemlje.

„Svi smo dužni i vi i ja da poštujemo Ustav, zakone i odluke donesene kroz institucije BiH“, dodao je Džaferović, precizirajući da se parcijalno principi ne mogu primjenjivati, jer bi to BiH odvelo u anarhiju.

#BiH