Članak

Komšić: Nije se glasalo ni o ANP ni mandataru, nastavljamo razgovore

Komšić je predložio i zaključke koji bi se mogli gledati kao kompromis oko ANP-a

(Patria) - Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BIH nakon sjednice ovog tijela kazao je da nema ništa ni od Nacionalnog godišnjeg plana niti o imenovanja mandatara za Vijeće ministara.

„Nije se izjašnjavalo o ANP-u ni o mandataru. Ako me pitate  šta će biti, mogu reći da mi je žao. Nekako sam prije 15 minuta i vjerovao da ćemo doći do tog kompromisa. Stojim na raspolaganju bilo kome za eventualne dogovore oko ANP-a i mandatara. Dosta lako smo donijeli zaključke. Znali smo otprilike u kojem će pravcu ići to sve. Nije bilo potrebe za raspravama", kazao je Komšić.

Komšić je predložio i zaključke koji bi se mogli gledati kao kompromis oko ANP-a, a podrazumijevalo je da se naloži budućem mandataru da dostavi ANP, a ako to ne uradi da to završi Predsjedništvo BiH.

"Nije moglo proći ni to, nije bilo ni rasprave o tome. Kad je bilo tako, onda je  bespredmetno da idemo u preglasavanje. Nije uredu ni zbog osobe, jer da smo Šefik Džaferović i ja glasali protiv Tegeltije on više ne bi bio u igri. Trudili smo se uz sve razlike da ostavimo otvorena vrata za mogući dogovor", dodao je Komšić.

Pojasnio je da je cilj bio da se ne ulazi u dalje dubioze, jer da se išlo u preglasavanje za ANP, Dodik bi sigurno povukao pitanje vitalnog entitetskog interesa, pa bi ANP bio 'mrtav' na određeni period.

"Riječ je o krupnoj političkoj odluci. Nastavljamo li put u NATO ili ne", kazao je Komšić, dodavši da se ne govori o Akcionom planu za NATO, jer smo to uradili još prošle godine.

"ANP je korak dalje", dodao je Komšić, napomenuvši da je pitanje ANP-a ostalo otvoreno.

On je na kraju konferencije okupljenim novinarima kazao da su američki ambasador Eric Nelson i ambasador Velike Britanije Matthew Field od njega tražili da se situacija u BiH ne komplikuje te da se ostavi prostora za neki dogovor.

#BiH