Članak

Tim Roth dobitnik nagrade počasno 'Srce Sarajeva'

Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala

(Patria) - Slavni britanski glumac Tim Roth danas će primiti nagradu Sarajevo Film Festivala “Počasno Srce Sarajeva” za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati u 20:30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a u 18:00 sati održat će Masterclass u kinu Meeting Point.

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu MADE IN BRITAIN koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha U MEĐUVREMENU. Roth je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu META Stephena Frearsa, za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima KUHAR, LOPOV, NJEGOVA ŽENA I NJEN LJUBAVNIK Petera Greenawaya, ROSENCRATZ I GUILDENSTERN SU MRTVI Toma Stopparda i VINCENT I THEO Roberta Altmana u kojem je glumio Vincenta Van Gogha.

Tim je odrastao uz američke filmove poput TAKSISTE i ULICA ZLA, te je oduvijek sanjao o odlasku u Sjedinjene Države, zbog čega je bez oklijevanja prihvatio poziv da u Sjedinjenim Državama promoviše film VINCENT I THEO. Nedugo potom trajno se seli u Sjedinjene Američke Države gdje nastavlja igrati u nezavisnim filmovima.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina PSI IZ REZERVOARA i PAKLENI ŠUND, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu ROB ROY slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.

Igrao je i u filmovima SRCE TAME, MALA ODESSA, ČETIRI SOBE, SVI KAŽU VOLIM TE, KAOS, LEGENDA O PIJANISTU, ISKUPLJENJE, FUNNY GAMES, NEVJEROVATNI HULK i mnogim drugim.

U skorije vrijeme igrao je u filmu SLOMLJENA – koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donijeo nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Film ČOVJEK KAD JE NAJTEŽE je nominovan za nagradu Independent Spirit za najbolji film, dok je Roth nominovan za istu nagradu u kategoriji najbolji glavni glumac. Igrao je i u filmu 600 MILJA, koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina MRSKA OSMORKA.

Debitirao je kao reditelj sa fascinantnim filmom RATNA ZONA, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.

Roth je igrao i u seriji LAŽI MI, koju su Imagine Entertainment i Brian Grazer producirali za Fox. U seriji je igrao vrhunskog naučnika i pionira istraživanja u području detekcije laži. Također je ostvario ulogu u seriji od tri dijela, KLONDIKE, inače prvoj seriji kanala Discovery, čij je izvršni producent Ridley Scott, u BBC-jevoj dramskoj seriji od tri dijela TAJNA KUĆE NA BROJU 10, u kojoj je igrao ozloglašenog serijskog ubojicu Johna Christieja, te u BBC-jevom TV filmu REG, koji je nominovan za Međunarodni Emmy.

Trenutno igra u seriji METALNA ZVIJEZDA televizijskog kanala Sky Atlantic, koja je trenutno u svojoj trećoj sezoni. Nedavno je ostvario ulogu u igranom filmu LUCE, u kojem je nastupio uz Naomi Watts i Octaviju Spencer.

#Lifemagazin