Članak

Hrvatska diplomatkinja suspendovana iz Berlina zbog rasizma

Hrvatska diplomatkinja imala je i ranije ispade na društvenim mrežama. Odluku o sankciji treba u postupku još potvrditi disciplinski sud.

NJEMAČKA, (Patria) - Diplomatkinja iz Hrvatske Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena iz hrvatske ambasade u Berlinu. Uz to je inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera - otkaz, javljaju hrvatski mediji.

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala "bijelu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila "nedostatak vlastite kulture".

Ovakva preporuka je stigla jer se Mađarević, prva sekretarka u hrvatskoj ambasadi u Njemačkoj, rasističkim i ksenofobnim komentarima ogriješila o zakone i Etički kodeks, koji obavezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu.

Hrvatska diplomatkinja imala je i ranije ispade na društvenim mrežama. Odluku o sankciji treba u postupku još potvrditi disciplinski sud.

Mađarević se, nakon što je, zbog rasističkih komentara, pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, branila izjavom da joj je profil hakiran, iako je, nakon što je Index.hr objavio da na Facebooku širi rasizam, na istoj društvenoj mreži, sa istog profila, napisala da je Index.hr "objavio "lijepu priču" o njoj te da ostaje kod svojih stavova.

Nakon što je pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naglo je promijenila priču i navela da je hakirana te kako je cilj napada Vlada Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je ponašanje diplomatkinje nazvao "katastrofom".

"Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to točno i nije hakirano, to je katastrofa", rekao je on, dodavši kako misli da su ministar vanjskih poslova i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobro reagirali nakon što je izbio skandal.

Reagirala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru.

"Pozdravljam brzu reakciju ministra (vanjskih poslova) Gordana Grlića Radmana, koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su. Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država", napisala je Grabar-Kitarović.

#Region