Članak

Još bez dogovora: Ime novog ministra FMUP-a ključno za izbor direktora Federalne uprave policije

Zakon o unutrašnjim poslovima propisuje da ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalnosti.

SARAJEVO, (Patria) – Formiranje Vlade FBiH, odnosno izbor ministra unutrašnjih poslova FBiH direktno će utjecati i na izbor direktora Federalne uprave policije (FUP). I SDA i HDZ BiH zainteresirane su za čelnu poziciju FUP-a, ali zvaničnog dogovora još uvijek nema. Ono što je sigurno da SDA ne želi prepustiti direktorsku funkciju kandidatu bliskom HDZ-u. 

Prije više od dva mjeseca Vlada FBiH usvojila je zaključak da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast. Tada je HDZ BiH bio protiv, dok su SDA i SBB glasali za odgađanje imenovanja. 

Konkursna procedura završena je polovinom aprila kada je Nezavisni odbor proslijedio listu kandidata ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari. Prvoplasirani je Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije BiH, drugi je Milan Galić aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, a na trećem mjestu je Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a koji do izbora novog direktora i rukovodi tom policijskom agencijom. Kormanu je to drugi mandat zamjenika direktora.

Ministar Čampara u telefonskoj izjavi za Novinsku agenciju Patria potvrdio je da raniji zaključak Vlade FBiH ostaje na snazi, te da bi izbor direktora u ovom trenutku utjecao i na budući sastav Vlade odnosno nacionalnost ministra unutrašnjih poslova. Na pitanje da li su nastavljeni razgovori SDA i HDZ BiH oko čelne pozicije u FUP-u, Čampara je kazao da mu to nije poznato.  

Zakon o unutrašnjim poslovima propisuje da ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalnosti.

Sve su prilike da će se ključni dogovor voditi oko imena ministra unutrašnjih poslova FBiH, pa će tako ukoliko bude Bošnjak, direktor FUP-a biti Hrvat, a ako ministar bude Hrvat, prvi čovjek Federalne uprave policije bit će Bošnjak. 

Inače, FUP-om su do sada rukovodili Zlatko Miletić i Dragan Lukač sa po dva mandata.  

#BiH