Članak

Još uvijek bez službene reakcije policije nakon prijetnji Martini Mlinarević Sopti

Mlinarević Sopte jedna je od oštrih kritičarki nacionalizama u Bosni i Hercegovini, kao i politike koju u zemlji provodi Hrvatska demokratska zajednica.

(Patria) – Još uvijek ne postoji službena reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kao ni Tužilaštva HNK, nakon što je u Čitluku otkazana promocija knjige književnice Martine Mlinarević Sopte zbog prijetnji na društvenim mrežama.

Mlinarević Sopta je za Novinsku agenciju Patria izjavila da slučaj ovog puta lično nije prijavila policiji, nakon što nije dobila povratne informacije ni od prije nekoliko mjeseci, kada je dokaze za slične prijetnje dostavila Federalnoj upravi policije, ali je slučaj nakon toga spušten na Tužilašvo HNK koje je do danas bez reakcije.

“Radi se o osobama među kojima su i one koje prijete pod punim imenom i prezimenom”, rekla je Mlinarević Sopta.

Njena knjiga 'Huzur' trebala je biti promovirana na Evergreen Festu u Čitluku, koji se održava od 6. do 26. avgusta, ali je promocija otkazana zbog prijetnji. 

Premda su organizatori izjavili da je promocija otkazana na prijedlog književnice, Mlinarević Sopta je objasnila da organizatori nisu stali u njenu zaštitu, dodajući da su i sami organizatori dobili kritike od javnosti, kao i od nekih pokrovitelja Festivala.

Huškanje i pozivanje na linč prema krivičnim zakonima u BiH predstavlja teže krivično djelo, dok istraga može biti pokrenuta i na osnovu medijskih natpisa.

 

 

Knjiga 'Huzur' predstavlja dnevnik borbe s karcinomom dojke, kojeg je ova književnica pobijedila. 

Mlinarević Sopta jedna je od oštrih kritičarki nacionalizama u Bosni i Hercegovini, kao i politike koju u zemlji provodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH).

#BiH