Članak

Promovirana knjiga novinara Pejića: Autor se kladi na to da će doći vrijeme profesionalnih medija

Knjiga "Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti" autora Nenada Pejića, dugogodišnjeg direktora Radija Slobodna Evropa, promovirana je sinoć u Sarajevu

SARAJEVO, (Patria) - Knjiga "Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti" autora Nenada Pejića, dugogodišnjeg direktora Radija Slobodna Evropa (RSE), promovirana je sinoć u Sarajevu.

RSE izvještava da je tokom promocije istaknuto da je knjiga nastala iz potrebe autora da ispriča vlastito iskustvo, ali i priče i iskustva reportera Radija Slobodna Evropa iz različitih zemalja, koji su često izvještavali i još uvijek izvještavaju iz krizia.

U ovoj knjizi podijeljenoj u šest cjelina autor kroz primjere novinara i situacija u kojima su se našli nudi lekcije o tome kako izvještavati tokom kriza, sukoba, i to u različitim dijelovima svijeta.

“Bio sam rukovodilac na Radiju Slobodna Evropa 17 godina, mimo redakcije na južnoslavenskim jezicima, i imao sam prilike da se susrećem s ljudima i njihovim dilemama svakodnevno. Kako da nešto urade, kako da se od nečeg odbrane... Bilo mi je šteta da te priče ne ostavim na papir i da ne usporedim njihova iskustva s nekim drugim medijima u svijetu", kazao je Pejić na promociji knjige, na kojoj su osim autora govorili kolege novinari iz različitih generacija.

Dugogodišnji novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, jedan od promotora knjige, smatra da je knjiga korisna za mlade generacije novinara jer može poslužiti kao udžbenik.

"Knjiga je izuzetno korisna, zvučat će starački, ali korisna je za mlade generacije, za generacije koje dolaze. Za našu generaciju je korisna da se prisjetimo. Bio sam iznenađen vlastitom količinom emocija i sentimenata čitajući knjigu i podsjećajući se na neke stvari za koje sam mislio da sam ih zaboravio."

Koncipirana kao udžbenik i složena priča o svijetu, kako je kazao Boro Kontić, novinar i direktor Media Centra u Sarajevu, knjiga ima misiju da pomogne novinarima da budu bolji i izvještavaju na najbolji način.

Urednik BIRN-a Denis Džidić smatra da bi knjiga bila izvanredna i da je samo ograničena isključivo na iskustva novinara i njihovih promišljanja.

"Ona, osim ovoga, posebno ima značaj za mene kao novinara s tim da se ona dovodi u vezu i s teorijom novinarstva. Moje iskustvo u novinarstvu u BiH jeste da postoji manjak mentorstva. Novinari koji su postigli mnogo, koji su imali ogromne karijere, nisu toliko prisutni kod nas u svakodnevnim medijima. I zato je značajno da postoje knjige, ovakve knjige i ovakvi prostori i ovakvi događaji, da se mlađim ljudima zaista prenesu iskustva, ne samo iz BiH već šire, iako su prema mom mišljenju za nas ovdje najznačajnija iskustva upravo odavde."

Knjiga, prema mišljenu promotora, osvjetljava važnost tačne i provjerene informacije u vrijeme kad novinarstvo doživljava promjene i gdje se ne provjeravaju izvori, činjenice, ne traži se drugo mišljenje.

"Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti", prema riječima promotora, jeste knjiga koja se kladi na to da će ipak nakon perioda u kojem se ne cijeni istina, niti se za njom traga, doći vrijeme profesionalnih i nezavisnih medija koji vjeruju u svoju misiju informiranja ljudi.
 

#BiH