Članak

Aktivist koji je kažnjen zbog cijepanja Vučićevih plakata žalit će se sudu u Strazburu

List Danas piše da mu je sudija Ustavnog suda, koji mu je izrekao presudu, rekao da je dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu

BEOGRAD, (Patria) - Aktivista i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva Branislav Seničić osuđen je na novčanu kaznu od 10.000 dinara (oko 170 KM) zato što je prije dvije godine na ulici cijepao plakate sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

List Danas piše da mu je sudija Ustavnog suda, koji mu je izrekao presudu, rekao da je dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu.

Proces protiv Senića vođen je od prekršajnog suda, pa do Ustavnog, gdje je odbijena njegova ustavna žalba na odluku prekršajnog apelacionog suda u Kragujevcu, gdje je osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira.

Iako su pravna sredstva u Srbiji utrošena, Seničić kaže za Danas da se ne miri sa presudom Ustavnog suda i da će se obratiti međunarodnom sudu u Strazburu, ne zbog visine kazne, već, kako kaže, zbog apsurdnosti same presude.

Kazne za uništavanje predizbornih plakata u BiH razlikuju se po enitetima, odnosno po kantonima u Federaciji BiH.

Policija u Bijeljini prošle je godine privela jedno lice koje je uništavalo predizborne plakete, dok su u saopćenu naveli da je za neovlašteno cijepanje, uklanjanje ili oštećenje izbornih oglasa, istaknutih u skladu sa propisima, predviđena novčana kazna od 300 KM do 900 KM. 

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić izjavila je pak da fizičko lice koje ošteti plakat odosno javnu objavu može se novčano kazniti od 300 do 700 KM, piše Novinska agencija Patria.
 

#Region