Članak

U susret jubileju: Sarajevski aerodrom kao bankomat vlastima

Novac od taksi prikupljen na Aerodromu Sarajevo, većim dijelom se raspoređuje za potrebe aerodroma u Tuzli i Mostaru.

Piše: A. Čorbo-Zećo

Sutra 16. avgusta navršavaju se 23 godine od ponovnog otvaranje Aerodroma Sarajevo za civilni promet.

Do kraja te 1996. godine, Aerodrom je ostvario promet od 26.000 putnika i bio je jedini aerodrom u funkciji za civilno zrakoplovstvo u BiH. Danas Aerodrom Sarajevo isparaća milione putnika godišnje.

Od aprila 1996. dijelom Aerodroma su upravljale civilne vlasti BiH. U tom mjesecu počela je i borba za vraćanje Aerodromu Sarajevo prave funkcije - civilnog zrakoplovstva. Počelo se praktično od nule. Dio polovne opreme doniran je Aerodromu, sanirana je sortirnica i pretvorena u improvizirani terminal. Radnici su, nakon kratke obuke u Turskoj, zauzeli svoja dugo očekivana radna mjesta i polahko je sve krenulo naprijed, da bi se 16. augusta 1996. sarajevski Aerodrom, konačno otvorio za civilni promet. Taj događaj značio je ostvarenje najvećeg sna svih zaposlenih.

Danas, Sarajevski aerdorom svojevrstan je bankomat vlastima. Od 2004. godine, a u skladu s odlukom Vlade Federacije BiH o putničkoj taksi-naknadi putnici s Međunarodnog aerodroma Sarajevo plaćaju po 20 KM federalne takse. Iako je odluka o plaćanju tih taksi važila i za aerodrome u Tuzli i Mostaru, danas je ona stavljena van snage, dok su takse zadržane na Sarajevskom aerodromu.

Novac od taksi prikupljen na Aerodromu Sarajevo, većim dijelom se raspoređuje za potrebe aerodroma u Tuzli i Mostaru.

Ured za reviziju FBiH je 2016. godine objavio izvještaj u kojem se spori način prikupljanja takse od 20 KM i način raspodjele sredstava zbog jednog razloga - Federacija BiH nije osnivač aerodroma u Mostaru i Tuzli.

"Preispitati osnovanost naplate putničke takse – naknade za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH po odlazećem putniku te opravdanost postojećeg načina ulaganja tih sredstava u preduzeća u kojima Federacija BiH nije osnivač, niti ima udjela u njihovom kapitalu", navodi se u izvještaju Ureda za reviziju FBiH iz 2016. godine.

Na pitanje koliko se od prikupljenih taksi sa Aerodroma Sarajevo izdvaja za potrebe aerodroma u Mostaru i Tuzli, iz Ministarstva objašnjavaju:

"U 2018. godini na temelju putničke takse po odlazećem putniku sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo prikupljeno je 10.241.460 KM, a zračnim lukama u Tuzli i Mostaru uplaćeno je 6.860.000 KM".

#BiH