Članak

Dodik odbio inicijativu međunarodne zajednice o približavanju stavova u vezi ANP-a

Dodik najavio određena rješenja koja će predložiti NSRS

(Patria) - Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas nakon sastanka s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova o reduciranom Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP).

„Narod je izabrao i mi samo treba da konstituišemo vlast. ANP je izmišljena stvar od strane bošnjačke političke elite kako bi se spriječilo formiranje zajedničkih institucija. Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. 

Ja ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da Savjet ministara to nije učinio iako je mogao. Sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje - u vremenu koje dolazi donosit ćemo svoje odluke. Ukoliko konstituisanje ne bude u trideset dana, vidjećemo, različite opcije postoje'', najavio je.

Time je Dodik odovorio na navode predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome da medijatori iz međunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova o ovom pitanju.

"Moji ljudi se neće sastajati s njima. Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo učestvovati. Željko Komšić je kao predsjedavajući zakazao sjednicu o tom godišnjem planu prije sjednice o imenovanju mandatara tvrdeći da neće dati saglasnost na mandatara ukoliko se ne usvoji ANP. On se ovaj put poigrao. Ali to je njegovo pravo. Ja ću biti na obje sjednice, odnosno na toj sjednici i na vanrednoj koju ću zatražiti kao srpski član Predsjedništva. Sačekat ćemo da istekne 30 dana od sporazuma i onda imamo razne mehanizme", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da će, ako ne dođe do imenovanja mandatara nakon isteka sporazuma SDA-SNSD-HDZ, određena rješenja predložiti NSRS-u, ali nije otkrio koja.

"U Ustavu stoji da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Neću dozvoliti da se opstruiše volja srpskog naroda", podvukao je Dodik.

Upitan koliko će trajati formiranje vlasti na državnom nivou, rekao je da nije prorok.

"Neko je odlučio da opstruiše izbornu volju srpskog naroda, a koliko vidim i hrvatskog. To sam vidio kada na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH nije stavljena tačka o imenovanju mandatara. Uglavnom, NSRS će imati određene prijedloge prema FBiH kada istekne sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH", kazao je Dodik.

#BiH