Objavljeno u kategoriji BiH na 15.08.2019 13:36:00

Naređeno poništavanje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Osman Mehmedagić

Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim se nalaže poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića. Također je naređeno da se u Službenom glasniku RS-a diploma izdata na ime Osmana Mehmedagića proglasi nevažećom, odnosno da je prije toga rektor Univerziteta za poslovne studije u Banja Luci Radovan Klinco poništi, objavili su mediji. 

Mehmedagić je diplomu dobio 21. septembra 2007. godine. Provjera diplome izvršena je po zahtjevu Tužilaštva BiH 30. jula ove godine. 

Iz Inspektorata su potvrdili da su uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrdili da je imenovanom odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite. Osim toga, utvrđen je veći broj propusta u prijavama ispita, priznatim ispitima i drugoj dokumentaciji. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android