Članak

Josipović: U Hrvatskoj i Srbiji na vlasti tvrda desnica, kojoj suflira još tvrđa desnica

On je rekao da su on i nekadašnji predsjednik Boris Tadić uveliko popravili odnose među državama.

(Patria) - Nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je u Hrvatskoj i Srbiji na vlasti "tvrda desnica uz sufliranje još tvrđe" i da je u obje države vidno naglašen istorijski revizionizam, zbog čega su obje u tragičnoj društvenoj regresiji.

"Ustaše i četnici koji su, nesumnjivo, bili sluge Hitlera i Musolinija i njihovi saveznici, odjednom se danas pretvaraju u dobre momke, patriote i plemenite ratnike. Zapravo, za Hrvatsku i Srbiju, zemlje koje su dale tako veliki doprinos evropskom antifašizmu, riječ je o tragičnoj društvenoj regresiji", rekao je Josipović za novi broj nedjeljnika NIN, prenosi Beta. 

Uz to, kako je dodao, u Hrvatskoj, iako ni u Srbiji vjerovatno nije bitno drukčije, nema socijalne pravde.

"Korupcija je izrazita, a uticaj crkve na politiku potpuno je neprimjeren zapadnim demokratijama. Posljedica je društvena stagnacija i odlazak velikog broja, posebno mladih i obrazovanih ljudi, u inostranstvo", rekao je Josipović.

On je rekao da su on i nekadašnji predsjednik Boris Tadić uveliko popravili odnose među državama.

"Istina je, ostala su mnoga otvorena pitanja, ali je postojao optimizam, dobra klima i javna podrška procesu pomirenja. Nažalost, naši nasljednici su se vratili nacionalizmu i međudržavnim verbalnim sukobima, ne samo kao rezultatu svojih političkih uvjerenja, nego i kao načinu da kroz sukobe jačaju svoju unutrašnjepolitičku poziciju", rekao je Josipović.

"Danas, gledajući političare na vlasti u obje zemlje, ne mogu propoznati nijednog koji iskreno i s rezultatom radi na pomirenju i boljim odnosima", rekao je Josipović.

#Region