Članak

Radionica kreativnog čitanja nagrađivanog pisca Selvedina Avdića

Radionica "8 strahova od čitanja" novinara i nagrađivanog pisca Selvedina Avdića bit će održana u petak u Gradskoj biblioteci u Zenici

ZENICA, (Patria) - Radionica "8 strahova od čitanja" novinara i nagrađivanog pisca Selvedina Avdića bit će održana u petak u Gradskoj biblioteci u Zenici, nakon posjećene prošlogodišnje radionice "7 strahova od čitanja".

“Imao sam par ponuda da vodim radionice kreativnog pisanja. Laskale su mi, ali sam ih morao odbiti. Razlog je jednostavan - ne znam kako bih nekoga naučio da ‘kreativno piše’. I sam se svakodnevno hrvem s različitim problemima u pisanju i bio bih zahvalan onome ko bi mi ih riješio. Ne znam jednostavna rješenja niti precizan niz pravila koja treba poslušno slijediti. Izuzev pravopisnih, a i tu bismo se mogli dogovoriti”, rekao je Avdić, objašnjavajući dalje da se nakon toga rodila ideja za radionicu čitanja.

Ovaj autor je otkrio da je direktoru zeničke biblioteke rekao da više voli čitati nego pisati pa je Haris Abdagić predložio da napravi radionicu “kreativnog čitanja”. 

“Nije to nikakva radionica, tek druženje sa ovisnicima o čitanju. Donesem pun ruksak knjiga, iz njih čitam najdraže dijelove pa razgovaramo o strahu, stidu, strasti, koristi, podsmijehu, pamćenju, iskustvu, ormaru sa najvažnijim knjigama, razotkrivanju lažnih knjiga, čitanju u autobusu i drugim neudobnim pozicijama...”, rekao je Avdić.

Kritičar britanskog Guardiana Nicholas Lezard Avdićev literarni prvijenac "Sedam strahova" proglasio je jednim od pet najboljih paperback izdanja u 2014. godini.

Nakon "Sedam strahova" Avdić je objavio i knjigu o zeničkom zatvoru "Kazniona" (Vrijeme, 2011.), a potom i knjigu "Moja fabrika" (Vrijeme, 2013.), koja govori o zeničkoj željezari. Po ovom Avdićevom djelu redateljica Selma Spahić napravila je pozorišnu predstavu, koja je premijerno odigrana 2017. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Proces suočavanja, vlastitog i kolektivnog Avdić će nastaviti romanom "Kap veselja" (Sandorf, 2018.), u kojem centralnu ulogu opet ima Zenica, kao sinonim propadanja društva u kojem se pisac formirao i obreo u ulozi hroničara te propasti.

#BiH