Članak

Sarajevo-osiguranje drži lidersku poziciju, Camelija i Central osiguranje bilježe pad premija

Sa 42,4 miliona KM premije u prvih sedam mjeseci ove godine Sarajevo-osiguranje i dalje drži lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine

SARAJEVO, (Patria) - Sa 42,4 miliona KM premije u prvih sedam mjeseci ove godine Sarajevo-osiguranje i dalje drži lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), javlja Novinska agencije Patria (NAP).

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH (NADOS) Sarajevo-osiguranje je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarilo za oko 5,5 miliona KM više premije nego za isti period prošle godine.

Na drugom mjestu najvećih osiguravajućih kuća u FBiH nalazi se Adriatic osiguranje sa 40,3 miliona KM, dok se na treće mjesto popelo Euroherc osiguranje sa 37,2 miliona KM, i u prednosti je u odnosu na četveroplasiranu Uniqu za oko 130 hiljada KM.

Sarajevo-osiguranje već dugo drži lidersku poziciju na tržištu osiguranja u FBiH, zbog čega je od juna ove godine do danas cijena dionice Sarajevo-osiguranja porasla sa 8 na 13,4 KM, a očekuje se i novi rast.

Prošle sedmice trgovano je sa 312.583 dionice Sarajevo-osiguranja koje su plaćene nešto više od 4,2 miliona KM. 

Prema objavljenim podacima NADOS-a tržište osiguranja u FBiH u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarilo je blizu 270 miliona KM premije, što je porast od oko 18 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. 

Sva osiguravajuća društva u FBiH bilježe rast premija, osim Camelija osiguranja i Central osiguranja, koje u kontinuitetu bilježe pad premija, piše NAP.

#Biznis