Članak

Amel Tuka predvodi reprezentaciju Evrope u dvomeču protiv Amerike

Amel Tuka je proteklih nekoliko dana boravio u BiH, a danas je otputovao na pripreme u St. Moritz, gdje će se zadržati sve do Mitinga Dijamantske lige u Cirihu.

SARAJEVO, (Patria) - Naš najbolji atletičar Amel Tuka, na osnovu rezultata u 2019. godini, izabran je u reprezentaciju Evrope, koja će 9. i 10. septembra imati dvomeč protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država.

Međusobni duel Amerike i Evrope održat će se u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, a Evropska atletska federacija našem atletičaru ukazala je veliku čast pozivom za učešće u utrci na 800 metara.

Tuka je, podsjetimo, trenutno najbrži Evropljanin na 800 metara i glavna je uzdanica Evrope u ovoj disciplini u borbi protiv Amerikanaca.

"Ovo je velika čast za mene, ali i velika odgovornost da se dokažem u dvomeču protiv Amerikanaca. Presretan sam zbog poziva u selekciju Evrope, pogotovo što sam postao prvi atletičar iz Bosne i Hercegovine, koji je izabran u ovu reprezentaciju. Također, ovaj dvomeč će mi biti idealna provjera pred Svjetsko prvenstvo u Dohi, s obzirom na to da će konkurencija bila zaista žestoka, ali vjerujem u sebe i vjerujem da mogu Evropi donijeti pobjedu u mojoj disciplini“, kazao je Amel Tuka.

Okupljanje atletičara iz Evrope u Minsku je zakazano za 7. septembar, a utrka na 800 metara održat će se drugog dana takmičenja (10. septembar), sa početkom u 19:28 sati, a u dva dana turnira održat će se ukupno 36 takmičenja (po 18 u obje konkurencije).

Amel Tuka je proteklih nekoliko dana boravio u BiH, a danas je otputovao na pripreme u St. Moritz, gdje će se zadržati sve do Mitinga Dijamantske lige u Cirihu, gdje se također plasirao u finale, a onda slijedi već spomenuti dvomeč protiv Amerike, te Svjetsko prvenstvo u Dohi, gdje naš atletičar ima velike ambicije i nakon dugo vremena na jedno veliko takmičenje odlazi kao jedan od favorita.

#Sport