Objavljeno u kategoriji BiH na 13.08.2019 14:26:00

Je li Dodik odustao od Principa za formiranje državne vlasti?

Foto HDZ BiH

Piše: Armin Aljović


Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Tanjug da Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je dodatni korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

Time je Dodik najavio da neće ispoštovati Sporazum koji je prošlog ponedjeljka potpisao sa predsjednicima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a koji je sadržavao principe na kojima je trebala funkcinisati buduća državna vlast Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin bio šef Delegacije Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Principe za formiranje državne vlasti. U tački tri tog sporazuma se navodi: “Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.”

Bosna i Hercegovina se Zakonom o odbrani BiH kao i Strategijom vanjske politike BiH 2018. – 2023., koju je ranije usvojilo Predsjedništvo BiH obavezala na slanje ANP-a u Brisel. 

Šta je ANP? Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) je vrlo precizan program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u, koji između ostalog podrazumijeva i slanje Godišnjeg nacionalnog programa ili ANP-a u NATO. Na kraju godišnjeg ciklusa ministri vanjskih poslova i odbrane prezentiraju buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak zemalja kandidata u pripremama za članstvo. Te pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja. Slanje ANP-a u Brisel ne znači i članstvo u NATO, ali zemlja u svakom slučaju produbljuje postojeće partnerstva s tom organizacijom.

Dodik je u intervjuu za Tanjug izjavio: “BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao ‘čitajte kako piše, razumite kako je napisano’”.

Premda su izbori u Bosni i Hercegovini održani u oktobru prošle godine, vlast nije formirana do danas. Predsjednici tri etno-nacionalne stranke u BiH 5. avgusta potpisali su principe za formiranje nove državne vlasti, ali su samo nekoliko dana kasnije svaki od trojice potpisnika medijima dali suprotstavljene izjave.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android