Članak

Je li Dodik odustao od Principa za formiranje državne vlasti?

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) neće biti poslat u Brisel

Piše: Armin Aljović


Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Tanjug da Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je dodatni korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

Time je Dodik najavio da neće ispoštovati Sporazum koji je prošlog ponedjeljka potpisao sa predsjednicima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a koji je sadržavao principe na kojima je trebala funkcinisati buduća državna vlast Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin bio šef Delegacije Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Principe za formiranje državne vlasti. U tački tri tog sporazuma se navodi: “Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.”

Bosna i Hercegovina se Zakonom o odbrani BiH kao i Strategijom vanjske politike BiH 2018. – 2023., koju je ranije usvojilo Predsjedništvo BiH obavezala na slanje ANP-a u Brisel. 

Šta je ANP? Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) je vrlo precizan program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u, koji između ostalog podrazumijeva i slanje Godišnjeg nacionalnog programa ili ANP-a u NATO. Na kraju godišnjeg ciklusa ministri vanjskih poslova i odbrane prezentiraju buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak zemalja kandidata u pripremama za članstvo. Te pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja. Slanje ANP-a u Brisel ne znači i članstvo u NATO, ali zemlja u svakom slučaju produbljuje postojeće partnerstva s tom organizacijom.

Dodik je u intervjuu za Tanjug izjavio: “BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao ‘čitajte kako piše, razumite kako je napisano’”.

Premda su izbori u Bosni i Hercegovini održani u oktobru prošle godine, vlast nije formirana do danas. Predsjednici tri etno-nacionalne stranke u BiH 5. avgusta potpisali su principe za formiranje nove državne vlasti, ali su samo nekoliko dana kasnije svaki od trojice potpisnika medijima dali suprotstavljene izjave.

#BiH