Članak

KOMS: Mladi u Srbiji vole Rusiju, ali žele da idu u zapadnu Evropu

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, s ciljem da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata...

BEOGRAD, (Patria) - Mladi u Srbiji dominantno misle da vanjska politika Srbije treba da se orijentiše ka Rusiji, a ne EU, ali polovina ih želi da ode u zemlje zapadne Europe, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), povodom Međunarodnog dana mladih.

"Šest od deset mladih osoba želi da ode iz Srbije", rekao je generalni sekretar KOMS-a Stefan Đorđević na konferenciji u Beogradu, prenijeli su srbijanski mediji. 

On je kao paradoks naveo situaciju da, bez obzira na izražen euroskepticizam kod mladih, njih 50 odsto želi da ode u zemlje zapadne Europe. 
Istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srbiji, koje je sprovedeno od maja do jula, pokazalo je da mladi gube interesovanje za politiku i praćenje bilo kakvih političkih događaja, a sve više njih misli da nemaju nikakav utjecaj na donošenje odluka. 

Đorđević je naveo je da je položaj mladih u Srbiji nepovoljan i da su skoro svi negativni trendovi koji su uočeni od 2017. godine dodatno pogoršani. 

On je istakao da je u Srbiji sve više mladih izloženo nasilju i da čak 27 odsto njih smatra da nasilje može biti opravdano, te da posebno zabrinjava činjenica da je taj procenat porastao za skoro osam odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, s ciljem da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata, a u Srbiji se obilježava od 2007. godine.

#Region