Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.08.2019 14:46:00

Britanija povlači diplomate iz institucija Evropske unije

Foto: Twitter

SARAJEVO, (Patria) - Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura Evropske unije u Briselu u roku od nekoliko dana, prema planu vlade Borisa Johnsona, piše Guardian.

U nastojanju da se ojača poruka da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, britanske diplomate će, kako se navodi, prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu. 

Ovaj potez je, kako kažu zvaničnici u Londonu, u skladu sa prvim obraćanjem Johnsona u Donjem domu parlamenta kada je rekao da će osloboditi britansku diplomatiju od evropskih poslova. 

Kritičari smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo škoditi nacionalnom interesu. 

Guardian navodi da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će ostalih 27 članica razmatrati pitanja sigurnsoti, panevropski dgovor o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, vanjsku politiku i zaštitu interesa potrošača. 

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem augusta u Helsinkiju. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android