Članak

Slovenski novinar Mihajlović o 'lovu na migrante': Šutnju policije razumijem kao podršku

U Sloveniji u ''lov na migrante'' krenule su i samoorganizirane grupe. Pripadnik jedne od njih kaže da nije za javnost to što je uradio kada se našao licem u lice sa migrantima.

LJUBLJANA, (Patria) - U Sloveniji u ''lov na migrante'' krenule su i samoorganizirane grupe. Pripadnik jedne od njih kaže da nije za javnost to što je uradio kada se našao licem u lice sa migrantima.

N1 izvještava da Blaž Zidar svakog dana uz žičanu ogradu hoda i po desetak kilometara. On tvrdi da osim što je granica mjestimično propusna, policija na ilegalne prelaske migranata žmiri.

"Čujte, ljudi rade i nemaju toliko vremena da patroliraju, ja sam u penziji pa mogu", kaže Zidar. Tvrdi da ne nosi oružje, a jedan od susreta opisuje ovako: "Dočekao sam ih i šta sam uradio to nije za javnost. To znam samo ja". 

Upitan da li je povrijedio migrante, Zidar odgovara da ih je odvratio i dao im do znanja da u Sloveniji nisu dobrodošli. 

Novinar utjecajnog slovenskog lista Delo Novica Mihajlović kaže za Novinsku agenciju Patria da veći problem od toga da postoje neke ilegalne postrojbe koje “love migrante” jeste to što na takve izvještaje ne reagira slovenska policija.

“Nereagiranje od strane policije razumijem kao tihu podršku”, kaže Mihajlović.

“Bez obzira šta policija govorila u svojim saopćenjima”, dodaje.

Vijest o “lovu na migrante” u Sloveniji došla je u vrijeme kada Europska komisija, reagirajući na zlostavljanje migranata u Hrvatskoj, upozorava da bilo kakvo nasilje prema migrantima nije prihvatljivo, zahtijevajući detaljnu istragu o tome na koji način hrvatska policija postupa prema migrantima.

#Region