Članak

Promjena sentimenta članica EU u pogledu proširenja prema Zapadnom Balkanu, komentar Edija Rame

(Patria) – Francuska, Holandija i Danska su izgubile interes za proširenje EU prema Zapadnom Balkanu uprkos preporukama EU da započne taj proces sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

(Patria) – Francuska, Holandija i Danska su izgubile interes za proširenje EU prema Zapadnom Balkanu uprkos preporukama EU da započne taj proces sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, prenose agencije.

Albanski premijer Edi Rama komentirao je promjenu stava: 'Moramo se suočiti s činjenicom da, u sve većoj mjeri, donošenje odluka od strane Vijeća se ne temelji na onom što mi činimo, onome što se od nas očekuje, nego na internoj situaciji ili internoj političkoj dinamici u različitim zemljama-članicama.'

Nove ankete evropskoj javnog mnijenja pokazuju da je sentiment značajno hladniji kad su u pitanju novi susjedi, i to najviše zbog straha od imigracije koji su u porastu otkako su se pridružile Bugarska, Rumunije i Hrvatska, prenosi Euronews.

Pored imigracije, zemlje-članice EU zabrinute su i zbog nedostatka značajnijih napora aspiranata u pogledu borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine opojnim sredstvima i sl.

Međutim, Albanija nije obeshrabrena, jer, kako Rama tvrdi, 'EU nije tek birokratski proces ili klub razvijenih zemalja kojem se želimo pridružiti – Evropa je projekat mira i saradnje'.

 

#Svijet