Članak

MUP RH o incidentu s migrantima: Ispitat ćemo navode o upotrebi sile graničnih policajaca

Granična policija BiH ih je prevezla u Dom zdravlja, a sve provjere vrši Tužilaštvo BiH. 

HRVATSKA, (Patria) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske oglasilo se saopćenjem za javnost nakon brojnih upita o postupanju hrvatske Granične policije prema stranim državljanima na području Buhača koji su na kraju vraćeni na područje BiH odnosno u Veliku Kladušu sa brojnim povredama. Granična policija BiH ih je prevezla u Dom zdravlja, a sve provjere vrši Tužilaštvo BiH. 
 
"Jučerašnjeg dana između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BiH, koji su kontaktirali službujućeg šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili.
 
Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu uporabili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim ozljedama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta.

Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile", saopćeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH. 

#Region