Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 07.08.2019 12:10:00

Tramvaj sa instalacijom "Kentauromahia" kao simbol otpora građana Sarajeva

Foto: Patria

SARAJEVO, (Patria) – U okviru programa III internacionalnog Festivala "Grad" danas je upriličena simbolična vožnja tramvajem GRAS-a sa umjetničkom instalacijom „Kentauromahia“ umjetnice Alme Suljević pod motom "GRAĐANI/GRAD/GRAS//IPC-SWF/BH/PRES".

Tramavaj je krenuo iz Remize, a u njemu su bili i građani koji su 2. maja 1992. godine zatekli u zapaljenom tramvaju na Skenderiji. Simboličnom vožnjom tramvajem kroz Sarajevo evocirana su sjećanja na otpor građana, grada, države tokom agresije na BiH. 

Art direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je da skulptura „Kentauromahia“ obilježava 25. godišnjicu postojanja. 

„Gradu Sarajevu pripada taj simbol kao trajni znak na stanici Skenderija. Umjesto dvije trafike, tamo treba da stoji ovaj umjetnički rad koji je prije 25 godina nastao u prostorima Remize“ kazao je Spahić.

Autorica Suljević ističe da se nikada ne smije zaboraviti herojstvo građana Sarajeva koje je cijeli svijet posmatrao kao jedno čudo. Instalacijom je htjela prikazati sve građane koji su se tokom dana opsade grada morali kretati žilom kucavicom Sarajeva unatoč opasnosti koja je vrebala. 

Generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo (GRAS) Avdo Vatrić kazao je da je GRAS i pod teškim snajperskim mecima vozio građane Sarajeva rizikujući živote. 

Foto: Patria


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android