Članak

Asfaltirana ulica Kovači, dio s kockom se ručno slaže

Podsjećamo, riječ je o velikom projektu sanacije i rehabilitacije ulica Kovači i Ploča koji je počeo na proljeće u donjem dijelu Kovača.

SARAJEVO, (Patria) - Asfaltirana je ulica Kovači, na dijelu od fontane do Muzeja Alije Izetbegovića, dužine oko 300 metara. Iako je prvobitno planirano da se i na ovom dijelu zadrži kocka, na veliko insistiranje građana koji su podnosili inicijative Općini, odlučeno je da se ipak uradi asfaltiranje koje se smatra dugoročnijim rješenjem.

Prema informacijama iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove tokom jučerašnjeg dana postavljen je i završni nosivi sloj asfalta na Kovačima, čime su završeni asfalterski radovi u ovoj ulici.

„Na Kovačima se sada radi još samo na platou gdje je u toku preslaganje kocke. Trenutno se radi na lijevoj strani platoa, gledajući od zgrade Rijaseta. Na tom dijelu radi se skidanje stare kocke, dok je desna strana većim dijelom završena“, pojašnjavaju. Napominju da se svi radovi izvode ručno što određuje dinamiku izvođenja radova.

Podsjećamo, riječ je o velikom projektu sanacije i rehabilitacije ulica Kovači i Ploča koji je počeo na proljeće u donjem dijelu Kovača. U junu su završeni radovi izmjene vodovodnih instalacija i popločavanja donjeg dijela ulice Kovači, od Čekrekčijine džamije do platoa. Uporedo s time, gornji dio ulice Ploča asfaltiran je od Muzeja do spoja sa ulicama Mustafe Dovadžije i Hadžijamakova, ukupne površine 1.000 metara kvadratnih.

Svi navedeni radovi vrijedni si oko 560.000 KM, ne računajući radove na zamjeni vodovodnih instalacija u donjem dijelu Kovača. Radove izvodi firma Dinalsa d.o.o.

#Biznis