Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.08.2019 10:03:00

Trump: Amerikanci moraju osuditi rasizam, netrpeljivost i bjelačku nadmoć

Mračne ideologije moraju biti poražene, poručio je američki predsjednik

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump osudio je 'mržnju, netrpeljivost i bjelačku nadmoć' nakon masovnih pucnjava prošlog vikenda u El Pasu i Daytonu u kojima je život izgubila 31 osoba.

'Ove mračne ideologije se moraju poraziti', kazao je Trump prilikom obraćanja iz Bijele Kuće i dodao da 'mržnja nema mjesta u Americi' jer 'izobličuje um, uništava srce i izjeda dušu'.

Američki predsjednik za nasilje krivi video igrice i mentalne poremećaje, kao i internet i društvene medije za koje kaže da potpomažu radikalizaciju i potiču na monstruozne zločine, prenosi Euronews.

U pogledu zakona o oružju o kojem Republikanci i Demokrate imaju krajnje suprotne stavove, Trump je izjavio da 'oni koji se procijene kao rizik za javnu sigurnost ne bi trebali imati pristup oružju', kao i to da će podržati zakon koji omogućuje privremeno oduzimanje oružja od osoba koje se smatraju rizičnim. Najavio je da će predložiti zakon koji pretpostavlja smrtnu kaznu za počinitelje zločina iz mržnje i masovnih ubistava.

Međutim, Trump je signalizirao da će se usprotiviti značajnijoj kontroli oružja na kojoj insistiraju Demokrate, kazavši da 'obarač povlači mržnja, a ne pištolj'.

On je pozvao obje stranke da se udruže u pogledu rješavanja ove problematike.

Također je aludirao na ulogu medija u tragedijama, kazavši da su 'lažne vijesti značajno doprinijeli ljutnji i bijesu koji rastu zadnjih godina'.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android