Članak

Hong Kong: Opći zastoj u prometu nakon još jednog vikenda obilježenog masovnim protestima

(Patria) – Hong Kong je dočekao ponedjeljak u sveopćem zastoju nakon još jednog vikenda kojeg su obilježili masovni protesti.

(Patria) – Hong Kong je dočekao ponedjeljak u sveopćem zastoju nakon još jednog vikenda kojeg su obilježili masovni protesti.

Većina letova je otkazano, kao i redovni raspored podzemne željeznice i autobusa, te su stanovnici ovog finansijskog centra teškom mukom stigli na posao u ponedjeljak ujutru.  

Policija je uhapsila 44 osobe nakon što su sukobi koji su se nastavili i tokom noći dosegli tačku nasilja koje je prisililo policiju da upotrijebi suzavac.

Lider uprave Hong Konga Carrie Lam izjavila je na konferenciji za medije u ponedjeljak ujutru da višemjesečni protesti ugrožavaju prosperitet Hong Konga i koncept 'jedna zemlja, dva sistema'.

- Oni tvrde da žele revoluciju i da oslobode Hong Kong. Ovakvo djelovanje je već prešlo granicu njihovih izvornih političkih zahtjeva, te predstavlja izazov našem nacionalnom suverenitetu, kazala je Lam.

Međutim, njene izjave i upozorenja kao da ne dopiru do miliona koji i dalje marširaju ulicama Hong Konga u demonstracijama koje su prerasle u pokret za demokratiju ove autonomne teritorije u Kini.

Kineska državna novinska agencija Xinhua u nedjelju je prenijela upozorenje kineske vlade:

- Centralna vlada neće sjediti mirno i dozvoliti da se ova situacija nastavi. Čvrsto vjerujemo da će Hong Kong prevazići poteškoće i izazove, tvrde iz kineske vlade.

 

 

#Svijet