Članak

Film „Velika bijela kuća“ na Sarajevo Film Festivalu

Naime, film „Velika bijela kuća“ bit će prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa BH film.

SARAJEVO, (Patria) - Film „Velika bijela kuća“ nizanjem uspjeha pokazao je koliki utisak ostavlja na publiku i stručne žirije raznih festivala. Nakon titule najboljeg filma Dubrovnik Film Festivala 2018 i glavne nagrade u kategoriji dokumentarnog filma na festivalu filma „New wave“ u Sofiji on je nastavio plijeniti pažnju.

Naime, film „Velika bijela kuća“ bit će prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa BH film u kategoriji dokumentarnog filma 20. avgusta 2019. u 12:30h u Cinema City-u.
BH Film, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika BiH, je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh.
autore bez obzira gdje žive i rade.

„Velika Bijela Kuća" je u cjelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, koje djeluju u okviru Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ i njihovog mentora Zorana Zoke Ćatića, stvoren isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje. Mladi u filmu govore o Roditeljskoj kući i njenom značaju za djecu oboljelu od raka i njihove porodice te je jedan od ciljeva filma bio i naglašavanje nepostojanja rješenja za finansiranje Roditeljske kuće Udruženja Srce za djecu.

Akteri filma, mladi koji su preživjeli rak u djetinjstvu, na osnovu svog sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije
opasne bolesti koju su preživjeli.

„Neizmjerno nam je drago što ćemo napokon film predstaviti bh.publici, a posebno smo počastvovani što će to biti baš u okviru Sarajevo Film Festivala. „Velika bijela kuća“ predstavlja našu dušu, našu motivaciju i u njemu smo najiskrenije, iz srca govorili o sebi, o onome što nas pokreće, o teškoj borbi za život i svemu što smo naučili tokom nje. Iako je kratak i traje samo 15 minuta, film je veoma inspirativan i trebao bi ga svaki čovjek pogledati. Stoga se nadamo da će sala tokom projekcije „Velike bijele kuće“ biti puna. Još jednom se zahvaljujemo našem mentoru Zoki Ćatiću na ovoj predivnom filmu i Udruženju filmskih radnika BiH što su prepoznali vrijednost ovog filma i poruku koju on nosi sa sobom“, rekla je Ajla Nizić, članica grupe MladiCe koja je jedan od aktera u filmu.

#Lifemagazin