Članak

Snežana Čongradin: Ili Šešelj ili ja

Snežana Čongradin je beogradska novinarka i urednica u listu Danas

BEOGRAD, (Patria) - Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, osuđeni ratni zločinac, omiljeni opozicionar svog nekadašnjeg političkog učenika i poslušnika, danas predsjednika Srbije – Aleksandra Vučića – rekao je da će me pregaziti džipom sa borbenim gusjenicama negdje na ulici, zato što sam napisala koliko me je sramota jer živim u državi koja, 24 godine nakon što je počinila genocid nad srebreničkim muslimanima, danas sve dalja da se sa tom istinom suoči.

Piše to Snežana Čongradin, beogradska novinarka i urednica u listu Danas u kolumni „Ili Šešelj ili ja“ objavljena na web sajtu Al Jazeere.

Slučaj je takav, piše Čongradin, napominjući da za nju ne postoji drugačije objašnjenje, „zato što su na vlasti oni koji su u vrijeme ratova devedesetih, dakle, genocida, ratnih zločina i etničkih čišćenja, bili najvjerniji politički sinovi tog monstruoznog dvojca – Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.“ Uz to, napominje, time ne želi umanjiti odgovornost onih političkih i kulturnih društvenih struktura „koji u tim genocidnim činovima nisu neposredno učestvovali. Štaviše.“

„Tako smo Šešelj i ja postali dva kraja jedne iste linije. Linije ekstremizma ovdašnjeg društva. On kao protagonista činjenice o genocidu, njen podržavalac, u pojedinim prilikama negator i relativizator, a ja kao neko ko sa tom 'šešeljevskom' snagom izražava potrebu da se takvi monstruozni činovi priznaju, svi počinioci kazne, da se zabrani govor koji je u stanju da pokosi žrtve i ponovo ih genocidnim govorom izaziva. Da se konačno obični ljudi obračunaju sa političkim i ratnim zlikovcima koji su ih odredili kao nakaze željne krvi i smrti, poslagali ih u horde smrti gore pomenutih manipulatora i zlikovaca“, piše Čongradin.

Kompletna kolumna Snežane Čongradin „Ili Šešelj ili ja“ dostupna na balkans.aljazeera.net
 

#Region