Članak

Rok Rusiji 2. avgust: Da li će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim projektilima

(Patria) – Sjedinjene Američke Države će se vjerovatno u petak povući iz sporazuma s Rusijom o nuklearnim projektilima, prenosi portal Euronews.

(Patria) – Sjedinjene Američke Države će se vjerovatno u petak povući iz sporazuma s Rusijom o nuklearnim projektilima, prenosi portal Euronews.

Moskva i Vašington koji su još od 1987. godine potpisnici Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), u zadnje vrijeme se međusobno optužuju za kršenje uvjeta ovog sporazuma koji spriječava zemlje potpisnice da posjeduju projektile dometa od 500 do 5.500 km.  

Američki predsjednik Donald Tramp je još u februaru upozorio da bi se SAD mogle povući iz sporazuma 2. avgusta ukoliko Moskva ne uskladi aktivnosti sa ovim sporazumom. Američki zvaničnici tvrde da posjeduju dokaze o novoj ruskoj raketi, u Moskvi poznatoj kao 9M729, a koju NATO saveznici poznaju kao SSC-8 sa dometom od preko 500 km. Rusija je negirala ove tvrdnje.

Generalni sekretar NATo saveza Jens Stoltenberg izjavio je za medije u srijedu da se radi o projektilima koji 'mogu nositi nuklearno oružje, mogu dosegnuti evropske gradove u nekoliko minuta, pokretljivi su, teško se otkrivaju, te smanjuju prag moguće upotrebe nuklearnog naoružanja u oružanom sukobu'.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres komentirao je da će 'svijet izgubiti neprocjenjivu kočnicu za nuklearni rat' te da će se povećati prijetnja balističkih projektila.

Strahuje se da bi prekid sporazuma značio početak nove trke u naoružanju u Evropi i Aziji.

#Svijet