Članak

Plenković na sjednici Vlade Hrvatske: Pretjerane reakcije iz prijateljske BiH

"BiH je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere".

ZAGREB, (Patria) - Premijer Hrvatske Andrej Plenković na sjednici Vlade Hrvatske izrazio je žaljenje zbog reakcija koje su stigle iz BiH na izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tokom posjete Izraelu o BiH, a koje su naknadno demantirane iz njenog ureda. Jerusalem Post objavio je kako je predsjednica Hrvatske rekla da je "BiH militantna i pod utjecajem Irana". Nakon 24 sata tu rečenicu izbrisali su iz prvobitno objavljenog teksta. Uslijedio je niz reakcija kako u BiH, tako i iz Hrvatske koji su istakli da se prečesto dešava da predsjednica demantuje da je dala izjave o BiH. 

Plenković je danas istakao kako je "naša politika općenito prema Bosni i Hercegovini da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku suradnju". On je izrazio žaljenje što su krivo prenesene vijesti tokom posjete predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH.

Dužnosnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna na drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebno u evropskim institucijama.

"Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja, dodao je Plenković i kazao da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

Hrvatska vlada danas je donijela odluku o finansiranju 89 projekata od interesa za hrvatski narod u BiH sa 25,8 miliona kuna odnosno nešto više od 7 miliona maraka. Naglasio je kako hrvatska Vlada želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način.

"BiH je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere", zaključio je premijer i pružio podršku hrvatskoj predsjednici.

#Region