Članak

Kosor: Isprike susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini

„Isprike susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercgovini. Svim narodima“, napisala je Kosor na Twitteru.

ZAGREB, (Patria) - Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor uputila je izvinjenje Bosni i Hercegovini nakon izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama.

„Isprike susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercgovini. Svim narodima“, napisala je Kosor na Twitteru.

The Jerusalem Post je objavio da je tokom posjete Izraelu predsjednica Hrvatske govorila o problemima migrantske krize. Grabar-Kitarović je napomenula kako njena zemlja trpi zbog migrantskog problema, koji nije sasvim sličan onome u velikom dijelu Europe. Ona razlikuje migrante od izbjeglica, rekavši kako je Hrvatska spremna pružiti azil izbjeglicama, ali i kako migranti koji traže bolji način života moraju poštovati međunarodne granice. Migranti zapravo ne žele ostati u Hrvatskoj, rekla je, nego samo doći do Njemačke.

Iako gotovo svi tvrde da su sirijske izbjeglice, većinom su zapravo afrički ili pakistanski migranti, koji se pokušavaju probiti preko granice iz Bosne i Hercegovine, za koju je Grabar-Kitarović izjavila kako je vrlo nestabilna i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama. 

#Region