Članak

Pravna država i Zakon o visokom obrazovanju

Bez izmjena Zakona o visokom obrazovanju koje tretiraju i to pitanje neće biti moguće riješiti situaciju na Medicinskom fakultetu.

Piše: Amra Varatanović

Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu se ne poštuje i ne provodi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, ne poštuje se Statut Univerziteta u Sarajevu (UNSA), ignorišu se odluke rektora, ignorišu se odluke Upravnog dobora UNSA, ignorišu se odluke inspekcije, ignorišu se odluke sudova. Na toj instituciji ovog časa imamo potpuno odsustvo vladavine prava. Direktno odgovorni su oni koji vode Fakultet i sve je kroz relevantno prikupljenu dokumentaciju dostavljeno nadležnim institucijama u KS.

Rekao je ovo rektor Univerziteta u Sarajevu profesor Rifat Škrijelj komentarišući  sve ono što se skoro dvije godine događa na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Na direktno pitanje šta očekuje kako da se riješi situacija na Medicinskom fakultetu, da li nečijim hapšenjem, ostavkom ili na neki drugi način, rektor je kazao: „Očekujem da na Medicinskom fakultet profunkcionira pravna država“.

Rektor je sve to izgovorio pred brojnim novinarima i pred više od 20 članova Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta koji su došli u prostorije Rektorata na čelu sa nelegalnom/suspendovanom/smijenjenom dekanesom Semrom Čavaljuga i direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović.

I dok traje saga na relaciji rektor-Medicinski fakultet-osnivač (Kanton Sarajevo), opravdano se postavlja pitanje legalnosti procesa koji se za to vrijeme odvijaju na tom fakultetu?! Upis studenata nije i neće biti doveden u pitanje jer za to i nije nadležan dekan. Plaće uposlenika Medicinskog fakulteta također ne potpisuje više dekan, već rektor nakon prelaska na trezorsko poslovanje. Sve drugo o čemu odlučuje Čavaljuga i na šta stavlja svoj potpis bit će, ili bi barem trebalo biti, predmet rada istražnih organa.

Protiv Semre Čavaljuga podneseno je više krivičnih prijava za različita krivična djela. Samo jedna od njih odnosi se na zloupotrebu položaja i lažno predstavljanje. Na zvaničnoj stranici UNSA od dana kada je razriješena dužnosti nema imena dekana Medicinskog fakulteta. Čavaljuga je odbila provesti i sudske odluke u slučaju Ismet Gavrankapetanović, a neprovođenje sudskih odluka je također krivično djelo.

U godini kada Sarajevski univerzitet obilježava 70. godišnjicu postojanja, više nego ikada je jasno da je politika zagospodarila obrazovnim sistemom. Glavni protagonisti donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju KS stidljivo priznaju da su načinjene greške koje im se sada obijaju od glavu. Jedan od njih je tadašnji premijer Elmedin Konaković i nekadašnji član SDA, a današnji predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde koji je i predložio Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja.

Iz dijela akademske zajednice upozoravano je da je Zakon o visokom obrazovanju u nekim segmentima neprovodiv i nedorečen, kao i da će se ugušiti autonomija UNSA-e. I upravo je ta nedorečenost Zakona bila argument za odstrel brojnih profesora sa Medicinskog fakulteta samo zato jer su prestali raditi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Iako, Zakon nijednom riječju ne predviđa da je KCUS isključivo jedina nastavna baza za fakultete iz medicinske grupacije. Isto tako u sastavu Nastavno-naučnog vijeće omogućena je potpuna dominacija KCUS-a u odnosu na uposlenike Medicinskog fakulteta.

Bez izmjena Zakona o visokom obrazovanju koje tretiraju i to pitanje neće biti moguće riješiti situaciju na Medicinskom fakultetu.  

I baš u vrijeme kada su najavljivanje izmjene Zakona u tom segmentu, a kako pojasni rektor - po prijedlogu Osnivača - ministrica obrazovanja Zineta Bogunić podnijela je ostavku. Bogunić je za Patriju potvrdila da njena ostavka još uvijek nije prihvaćena, te da se ona još uvijek nalazi na godišnjem odmoru. Premijer Edin Forto obećao je da će prvo obaviti razgovor s ministricom koja je i radila na unapređenju svih nivoa obrazovanja u Sarajevu. Konaković je u reakciji na ostavku Bogunić istakao da se nije u svemu slagao s ministricom, ali da nema zamjerki na njen rad. A upravo je puklo na Zakonu o visokom obrazovanju.

#Specijal