Objavljeno u kategoriji Svijet na 29.07.2019 09:34:00

Lider ruske opozicije Navalny najvjerovatnije otrovan

Navalny je u više navrata zatvaran zbog organizacije protesta protiv vlade

(Patria) – Lider ruske opozicije Alexei Navalny koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog pozivanja na proteste bez odobrenja, hospitaliziran je nakon što je u nedjelju dobio alergijsku reakciju.

Jedan od liječnika je izjavio da sumnja na to da je Navalny otrovan nepoznatom kemijskom supstancom.

Navalny (43) je u nedjelju ujutru iz zatvora hitno prebačen u bolnicu gdje služi kaznu u trajanju od 30 dana zbog pozivanja na proteste zbog isključivanja nekoliko opozicionih kandidata iz lokalnih izbora.

Uzroci njegovog stanja i dijagnoza su još uvijek nepoznati.

'Ne možemo isključiti mogućnost da je toksično oštećenje kože nepoznatom kemijskom supstancom nanijela treća strana', objavila je na društvenoj mreži Facebook liječnica Anastasia Vasilyeva koja je navela da Navalny ima osip i lezije na koži.

Ona je zatražila da se uzorci Navalnijeve kose, kože i posteljine testiraju na kemijske otrove, a kazala je i to da smatra sumnjivim činjenicu da joj to do sada nije dopušteno.

Navalny, koji je prominentna opoziciona figura u Rusiji, služio je nekoliko zatvorskih kazni posljednjih godina zbog organizacije demonstracija protiv vlade.

U prošlogodišnjoj presudi Evropskog suda za ljudska prava stoji da su hapšenja i zatvaranja Navalnyija u 2012. i 2014. godini bila politički motivirana te se smatraju kršenjem ljudskih prava.

Moskva je presudu nazvala spornom, piše Euronews.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android