Objavljeno u kategoriji Region na 18.11.2014 10:08:24

Pusić upozorila evropske kolege: Šešelj je pomahnitali ratni zločinac

Zabrinuta za stabilnost regije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU rekla kako će upozoriti svoje evropske kolege o okolnostima u jugoistočnoj Evropi zbog prošlosedmičnog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja iz Haškog suda, prenosi bh. novinska agencija Patria.
 
- Šešelj prije svega nanosi štetu Srbiji, koja u ovom trenutku na svojim ulicama ima pomahnitalog ratnog zločinca. Oni su naš susjed koji je krenuo europskim putem, a to šteti njihovom europskom putu. Šteti i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja je manje stabilna i tek je na početku svog europskog puta - rekla je Pusić.
 
Ona smatra da Šešeljevo puštanje na slobodu predstavlja remetilački faktor, prije svega u regionalnim odnosima i javnom mnijenju u regiji.

- Sigurno ću to spomenuti u kontekstu Bosne i Hercegovine te upozoriti na otežavajuću okolnost koja se pojavila, a to je, nemam bolji izraz, luđački element u regiji - rekla je ministrica uoči početka sastanka Vijeća vanjskih poslova Evropske unije.

Pusić je jučer napomenula i da nova inicijativa o BiH koju je još na proljeće pokrenula Hrvatska, a nastavila Njemačka i Velika Britanije uskoro postati i inicijativa EU.

- Osnovna ideja novog pristupa u BiH je preurediti korake približavanja zemlje statusu kandidata EU - rekla je Pusić i dodala kako je najvažniji zadatak novog vodstva BiH da svoju zemlju približe statusu kandidata.
 
Prema novoj inicijativi, čelnici BiH bi se trebali obavezati da će provoditi potrebne reforme, a EU će omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon toga otvoriti mogućnost da se BiH prijavi za članstvo u Evropskoj uniji i dobije status kandidata, prenosi Patria.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android