Članak

EU pregovarač za Brexit: Zahtjevi Borisa Johnsona su 'neprihvatljivi', reagirala i Francuska

(Patria) – Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier kritizirao je 'agresivni' nastup Borisa Johnsona u pogledu Brexita.

(Patria) – Namjera novog britanskog premijera Borisa Johnsona da ponovo sjedne za pregovarački sto sa EU u pogledu Brexita, nije naišla na plodno tlo kod Michela Barniera, glavnog pregovarača za Brexit ispred Evropske unije.  

Neposredno prije imenovanja Johnsona za premijera, Barnier je javno putem Twittera kazao da se raduje konstruktivnoj saradnji s njim na ratifikaciji Sporazuma o povlačenju i realizaciji Brexita 'po propisu'.

Međutim, kasnije je Barnier kritizirao Johnsonov 'agresivni' način govora o ishodu Brexita 'bez sporazuma' jer je novi premijer u više navrata najavio izlazak Velike Britanije iz EU do 31. oktobra 'pod svaku cijenu', dakle, sa ili bez sporazuma, piše Euronews.

Barnier je također podvukao da je za EU neophodno da se 'pridržava naših principa i smjernica, te pokaže solidarnost i jedinstvo 27 (članica)'.

Izbjegavati igre

Francuska vlada je također upozorila Johnsona da se 'ne igra' s irskom granicom nakon što je on zatražio da se odbaci prijedlog koji podrazumijeva otvorenu granicu s Irskom ukoliko Velika Britanija napusti EU bez sporazuma, piše britanski Guardian.

Amélie de Montchalin, francuska ministrica za evropska pitanja kazala je da bi obje strane trebale izbjegavati 'igre, gestikuliranje i provokacije' sada kada je preostalo samo tri mjeseca prije roka za Brexit. Ona je također izjavila da Francuska osjeća solidarnost s Irskom, naglašavajući da je postojeći sporazum o povlačenju 'najbolji koji imamo' i da ne treba ponovo biti predmetom pregovora.  

Naime, Francuska reagira na Johnsonove nedavne izjave da neće prihvatiti dogovor koji uključuje 'nedemokratski' aranžman s Irskom koji bi podrazumijevao regulative za jedno jedinstveno tržište za Sjevernu Irsku dok bi se cijela Velika Britanija našla u zajedničkoj carinskoj teritoriji sa EU sve dok se pronađe alternativno rješenje kako bi se izbjegla granica sa Irskom.

 

#Svijet