Članak

Stolac: Festival kulture Slovo Gorčina

Važna dio festivala je i Stolački ljetni univerzitet koji počinje sutra, predavanjem profesora Dragana Markovine, a nakon njega uslijedit će i predavanja prof. Tomislava Brleka i Štefice Galić

STOLAC, (Patria) - Svečano otvorenje Festivala kulture Slovo Gorčina, na kojem će kroz tri dana biti održani koncerti, predstave, izložbe, promocije knjiga i ostalo, bit će upriličeno večeras, 26. jula, na nekropoli stećaka Radimlja u Stocu, recitalima pjesnika Amira Brka i Roberta Pehara.

Nakon toga će u avliji Đulhanumine kuće uslijediti koncert sarajevskog electro dua Basheskia & Edward EQ, čiji su rijetki živi nastupi poslastica za publiku, a doživljaj će upotpuniti i VJ-ing performans Edite Gazibare.

I ove godine organizatori pokušavaju oživjeti duh Maka Dizdara i ideju festivala koji objedinjuje i na jedno mjesto, u Stolac dovodi cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Važna dio festivala je i Stolački ljetni univerzitet koji počinje sutra, predavanjem profesora Dragana Markovine, a nakon njega uslijedit će i predavanja prof. Tomislava Brleka i Štefice Galić.

Ovogodišnja tema univerziteta je OTPOR!, a organizuje se u saradnji s Fodacijom Friedrich Ebert, u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Europe).

Festival će se održavati do nedjelje, 28. jula, kada će, među ostalim, biti upriličena i promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje dobitnice nagrade Mak Dizdar.

#Lifemagazin