Objavljeno u kategoriji Region na 18.11.2014 09:14:56

"Grad heroj" ne smije biti zaboravljen, maratonci iz Tuzle stigli u Vukovar

U Vukovaru ubijeno 3.600 ljudi

U Vukovaru će se danas prigodnim komemoracijskim programom te Kolonom sjećanja u kojoj će na hiljade ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, na kojem će državne i druge delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće, obilježiti 23. godišnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, piše bh. novinska agencija Patria. 

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma odbrane grada 18. novembra 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih 1.219, počela je 25. avgusta, kada su JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješački napad. Prema podacima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dobrovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Odbrana grada slomljena je 18. novembra 1991., kada su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

Kada je agresor zauzeo Vukovar, koji je potpuno razrušen, protjerano je oko 22 hiljade Hrvata i pripadnika ostalih narodnosti, a u srpske zarobljeničke logore odvedeno je nekoliko hiljada branitelja i civila.

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su mnogi zločini, a na Ovčari je ubijeno 200 branitelja i civila odvedenih 19. novembra iz vukovarske bolnice U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. novombra Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Inače, Atletsko-reakretivni klub “Rekreativci” iz Tuzle, zajedno s Konzulatom Republike Hrvatske u Tuzli i konzulom Ivanom Bandićem, organizovali su prvi supermaraton na relaciji Tuzla-Vukovar, povodom obilježavanja godišnjice pada Vukovara.

26 učeniska od Tuzle do Vukovara prešli su oko 140 km. U Vukovar su stigli sinoć iza 20 sati. 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android