Članak

Sanchez nije dobio podršku ni u drugom krugu glasanja

(Patria) – Vršilac dužnosti španskog premijera socijalista Pedro Sanchez nije dobio podršku parlamenta ni u drugom krugu glasanja.

(Patria) – Vršilac dužnosti španskog premijera socijalista Pedro Sanchez nije dobio podršku parlamenta ni u drugom krugu glasanja u čevrtak jer njegova stranka nije uspjela postići dogovor sa strankom Podemos.

Sanchez je objasnio članovima parlamenta da je dogovor bilo nemoguće postići te je kritizirao način na koji su stranka Podemos i njen lider Pablo Iglesias vodili pregovore.

On je također izjavio da želi biti premijer, ali 'ne pod svaku cijenu'.

Pregovori su propali jer dvije strane nisu uspjele definirati ulogu za Podemos u koalicionoj vladi. Lider te stranke je kazao da želi nastaviti pregovore jer i dalje želi biti dio vlade.

Ukoliko dvije stranke naposlijetku uspiju formirati koaliciju, bit će im potrebna podrška manjih stranaka da bi postigle parlamentarnu većinu, što kod mnogih dovodi u pitanje efikasnost takve vlade.  

Koalicija Socijalista sa Podemosom (lijeva orijentacija) bi osiguralo prevagu ljevice nad desnicom u odnosu 165 glasova spram 151.

Sanchez se još uvijek nije izjasnio o svom sljedećem koraku, a ima vremena do 23. septembra da ponovo pokuša pridobiti podršku većine u parlamentu.

Ako odustane od pozicije premijera, Španiju čekaju opći izbori 10. novembra, četvrti po redu u četiri godine.

Euronews prenosi da je Iglesias sugerirao Sanchezu da nastave pregovore kako bi izbjegli nove izbore.

 

 

#Svijet